Рускинята Наталия Веселницкая, присъствала на срещата в "Тръмп тауър" в Ню Йорк през юни 2016 г., която е в центъра на разследването за руска намеса в изборите в САЩ, е била обвинена във възпрепятстване на правосъдието по друго дело - за пране на пари. Това обяви прокуратурата в Манхатън, цитирана от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Според обвинителния акт адвокатката Веселницкая е дала неверни показания по делото, приключило с извънсъдебно споразумение. Тя е представлявала компанията под руски контрол "Привезън холдингс" (Prevezon Holdings Ltd), която през 2017 година се е съгласила да плати близо 6 милиона долара, за да бъде оттеглено обвинение на федералните власти за изпиране на 230 милиона долара укрити данъци, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

ТАСС допълни, че обвинението към "Привезън холдингс" е било предявено през септември 2013 г. Прокуратурата в Ню Йорк е заподозряла група компании, че легализират средства, откраднати от руския бюджет, и е поискала конфискация на всички активи на "Привезън холдингс" в САЩ.

Ако Веселницкая, която сега е в Русия, бъде призната за виновна, може да получи присъда до 10 години затвор, посочи ТАСС.

АП припомни, че Наталия Веселницкая е присъствала на срещата през 2016 г. с Доналд Тръмп син и зетя на президента Джаред Къшнър. Срещата в "Тръмп тауър" била представена пред Тръмп младши като част от опитите на руското правителство да помогне на предизборната кампания на баща му. Синът и зетят на бъдещия президент признаха, че такава среща е имало, но заявиха, че от нея не е произтекло нищо. А самата Веселницкая тогава заяви, че е действала по своя лична инициатива и не е представлявала никое правителство.

Бившият ръководител на предизборната кампания на Доналд Тръмп за президентските избори Пол Манафорт е обменял през 2016 г. данни от социологически проучвания с руснак, за когото се твърди, че има връзки с руското разузнаване. Това става ясно междувременно от публикувани днес съдебни документи, предаде Франс прес.

Специалният прокурор Робърт Мълър, натоварен със задачата да установи дали е имало съглашателство между руски представители и предизборния щаб на Тръмп, обвини на 7 декември Манафорт, че е излъгал федералната полиция ФБР, въпреки споразумението да сътрудничи на разследването. Прокурорът го обвини, че е излъгал за контактите си със свой бивш съдружник, руснака Константин Килимник, за когото САЩ подозират, че има връзки с руското разузнаване.

В документите, внесени в защита на техния клиент, адвокатите на 69-годишния Манафорт твърдят, че той не може да си спомни всички разговори, които е водил през 2016 година.

"Същият аргумент важи и за твърдението, според което Манафорт е излъгал за обмена на информация с Килимник за социологически проучвания, свързани с кандидат-президентската кампания през 2016 г.", казва защитата.