САЩ искат Северна Корея да осъществи "значително разоръжаване" в следващите две години и половина, заяви днес американският държавен секретар Майк Помпейо, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Помпейо пристигна в Сеул, за да информира южнокорейски представители за вчерашната среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Сингапур.

Тръмп и Ким постигнаха споразумение, потвърждаващо ангажимента на Северна Корея да "работи за пълна денуклеаризация на Корейския полуостров", но не бяха дадени подробности кога Пхенян би се отказал от ядрените си оръжия или как това може да бъде проверено.

Попитан от репортери дали иска да постигне значително ядрено разоръжаване до края на сегашния мандат на Тръмп, който изтича на 20 януари 2021 г., Помпейо отговори: "Да, със сигурност. Напълно . . . Вие използвахте понятието значително, значително разоръжаване, нещо такова, нали? Надяваме се, че можем да постигнем това за 2 години и половина."

"Аз съм . . . уверен, че те разбират, че ще има задълбочена проверка", каза той и добави, че първоначалното споразумение между Тръмп и Ким не е обхващало всичко, договорено от двете страни.

Помпейо заяви, че предстои още работа, за да бъде постигнат повече напредък.

Той изрази увереност, че преговорите между САЩ и Северна Корея ще бъдат подновени "по някое време следващата седмица".

Помпейо каза, че военните учения на САЩ и Южна Корея, чието спиране обяви Тръмп, ще бъдат подновени, ако Северна Корея не преговаря честно за ядрената си програма.

Тръмп обвини някои медии, че се стремят да омаловажат значението на договореностите му със Северна Корея

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че редица медии в САЩ се опитват да представят като незначително постигнатото от него на историческата му среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Тръмп определи "лъжливите медии" като "най-големия враг" на САЩ.

"Смешно е да гледаш лъжливите медии, особено Ен Би Си и Си Ен Ен. Те усилено се стремят да омаловажат сделката със Северна Корея", написа той в Туитър.

"Преди 500 дни, когато изглеждаше, че може да избухне война, те щяха да се молят за такава сделка", заяви Тръмп.

"Най-големият враг на нашата страна са лъжливите медии, толкова лесно популяризирани от глупаци", каза той.

Откакто се завърна в САЩ тази сутрин, Тръмп пуска в Туитър коментари за вчерашната си срещата с Ким в Сингапур, като настоява, че преговорите със Северна Корея са направили Америка по-безопасна. Твърдението му е съмнително, като се има предвид значителният оръжеен арсенал на КНДР, отбелязва Асошиейтед прес.