Кастро заяви, че един от тях е затворен в толкова малка килия, че това е равносилно на изтезание. 83-годишният бивш кубински лидер, който оглавяваше в продължение на 49 години правителство, обвинявано от правозащитните организации, че държи политически затворници при лоши условия, заяви, че Куба никога не би измъчвала заловени шпиони.

"Това са хора, които са страдали в продължение на 12 години. Нима техните страдания не означават нищо?", заяви Кастро относно петимата заловени агенти, известни в Куба като "Петимата герои". Случаят от дълго време е спорен въпрос между САЩ и Куба, която иска освобождаването им и твърди, че те са искали да предотвратят "терористични атаки" на екстремисти в изгнание.

Петимата бяха арестувани през 1998 г. и осъдени от съд в Маями през 2001 г. по 26 обвинения в шпионаж. Те получиха присъди от 15 години до доживотен затвор. През последните дни кубински лидери заявиха, че един от затворниците - Херардо Ернандес, е бил настанен в много малка килия с друг затворник при условия, които Кастро определи като "мъчение".