В разговора аятолах Али Хаменей каза на Путин, че Техеран и Москва трябва да засилят сътрудничеството си, за да поставят САЩ в изолация и да възстановят мира в Близкия изток, предаде иранската телевизия, цитирана от световните агенции и БТА.

"Цялостното решаване на сирийската криза се нуждае от сътрудничеството между Иран и Русия. Нашето сътрудничество може да изолира Америка. Това сътрудничество ще възстанови стабилността в региона", предаде Ройтерс, цитирайки аятолаха.

Срещата се състоя след разговори между Путин и иранския му колега Хасан Рохани в двореца Саадабад.

Сътрудничеството между Техеран и Москва е необходимо за установяване на стабилност и мир в Сирия, каза Рохани на съвместната пресконференция след разговорите, излъчвана по иранската телевизия. По думите му това сътрудничество е важно и за борбата срещу тероризма.

Путин се съгласи, че Русия и Иран работят "много продуктивно и успяват да съгласуват позициите си по сирийската проблематика". Той констатира, че благодарение на тези усилия, както и на усилията на Турция, се подобрява ситуацията на територията на Сирия в борбата с тероризма, а освен това последният кръг от преговорите в Астана е завършил положително.

По време на визитата на Путин в Техеран се проведе и тристранна среща на руския президент с колегите му от Иран и Азербайджан.

Тримата президенти подписаха декларация, в която се казва, че всички страни по ядреното споразумение с Иран трябва да се придържат към своите ангажименти.

Трите страни се договориха да засилят сътрудничеството си в петролната и газовата индустрия, вкл. добива и обмена на петрол и петролни продукти, се казва още в декларацията.

Това е третото посещение на Путин в Иран за последните 10 години. Предишните му визити бяха през 2007 г. и 2015 г.