Дания съобщи късно вчера, че е осуетила план за "нападение" на нейната територия срещу ирански граждани и е извикала за консултации посланика си в Техеран, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

"Реших да извикам незабавно датския посланик в Техеран за консултации. Дания не може по никакъв начин да толерира факта, че лица, свързани с иранските служби за разузнаване, организират нападения" на нейна територия. Това заяви на пресконференция министърът на външните работи Андерс Самуелсен (на снимката).

Министър Самуелсен извика на разговори и иранския посланик в Копенхаген. Той добави, че страната му ще призове за нови санкции на ЕС срещу Иран.

Какво се случва

Датската специална служба ПЕТ смята, че атентатът щял да бъде извършен срещу живеещи в изгнание в скандинавската страна представители на организацията "Арабско движение за борба за освобождение на Ахваз-Иран". Началникът на ПЕТ заяви на пресконференция, че трима членове на движението са под полицейска закрила, защото "заплахите не са премахнати". Той добави, че временното затваряне на мостове и спиране на фериботните връзки със съседните Германия и Швеция в края на септември били част от опитите на датската полиция да осуети заговора.

Какво отговори Техеран на обвиненията

Иран "отрича категорично дезинформацията за предполагаем план" за нападение в Дания, заяви говорител на иранското министерство на външните работи в коментар по електронната поща до датски медии, цитиран от Ройтерс и БТА.

В изявлението, което е изпратено до датската телевизия и местен новинарски телевизионен канал, изнесените от датските власти твърдения се определят като "пореден сценарий от серията конспирации и заговори на добре известни противници на Иран да поставят под заплаха добрите и прогресивни отношения между Иран и ЕС в този решителен момент".

Техеран обаче твърди, че организацията "Арабско движение за борба за освобождение на Ахваз-Иран" е отговорна за нападението от миналия месец в град Ахваз в Иран, при което бяха убити най-малко 25 души, а 60 бяха ранени, отбелязва Ройтерс.

Копенхаген не вярва на изявлението, нито пък Вашингтон

Министърът на външните работи на Дания Андерс Самуелсен каза пред репортери, че "макар и Иран да отхвърля обвиненията, не се променя фактът, че иранската държава стои зад това".

В Туитър държавният секретар на САЩ Майк Помпейо написа следното: "Поздравяваме датското правителство за арестуването на убиец на иранския режим".

"От близо 40 години Европа е мишена на спонсорирани от Иран терористични атаки. Призоваваме нашите съюзници и партньори да противодействат на целия спектър от заплахи за мира и сигурността от Иран", заяви той.

Евросъюзът следи внимателно дипломатическия конфликт между Иран и Дания във връзка с предполагаемото нападение, предаде ТАСС, като се позова на съобщение на говорител на външнополитическата служба на ЕС.

"Внимателно следим ситуацията и сме в контакт с датските власти, за да получим допълнителна информация", каза той.