Белият дом заяви, че заради купуването на руските ракетни системи С-400 Турция не може повече да участва в американската програма за изтребителите Ф-35, съобщиха осведомителните агенции.

Решението на Турция да придобие руските противоракетни ракетни системи С-400 прави невъзможно продължаването на нейното участие в създаването на американски изтребители-бомбардировачи от пето поколение Ф-35. Това заяви в сряда в писмено изявление прессекретарят на Белия дом Стефани Гришам.

"За съжаление, решението на Турция да закупи руски C-400 прави невъзможно тя да продължи да участва в програмата Ф-35. Програмата F-35 не може да съществува успоредно с руска платформа за събиране на разузнавателни данни, които ще се използват, за да се разкрият най-модерни способности на програмата", се казва в документа.

Финансовите загуби на Турция от изключване от програмата F-35 ще възлязат на около 9 милиарда долара, заявиха междувременно от Министерството на отбраната на САЩ.

Белият дом припомни, че Вашингтон е предлагал на Анкара американските ракетни системи "Пейтриът".

В същото време Съединените щати заявиха, че ще продължат да си сътрудничат с Турция във военната сфера, като вземат предвид ограниченията, свързани с покупката от Анкара на C-400.

Отношенията със съюзника Турция са "многопластови" и сътрудничеството ще продължи, "без да се забравят ограниченията, налагащи се от присъствието на системата С-400", заявиха от Белия дом.

Изявлението изяснява позицията на президента на САЩ Доналд Тръмп дали Турция може да продължи да участва в програмата, за която Анкара произвежда компоненти, и да купи самолета, посочва ДПА.

Представители на САЩ многократно предупредиха Турция, че ако продължи с покупката на С-400, ще се сблъска с много реални и негативни последици, включително прекратяване на доставките на изтребители Ф-35 и на участието на Анкара в програмата за промишлено производство на тези бойни самолети, както и със санкции в рамките на закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции (CAATSA).

Еуфорията на Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви на 16 юли, че руските зенитно-ракетни системи С-400 ще бъдат напълно разположени в Турция през април 2020 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Говорейки на летище "Ататюрк" на третата годишнина от опита за преврат през 2016 г., Ердоган заяви, че осем самолета вече са доставили части в Турция и още са на път. (Според медийни съобщения в Турция вече са пристигнали десет руски самолета с доставки на елементи от С-400, бел.ред.)

"Ако е рекъл Бог, те ще бъдат инсталирани по местата си до април 2020 г.", заяви президентът.

"С-400 са най-силната отбранителна система срещу онези, които искат да нападнат страната ни", изтъкна още Ердоган.

Ден по-рано - на 15 юли, Ердоган заяви, че Турция разчита да организира съвместно производство с Русия на системи за противовъздушна отбрана (ПВО).