България и Черна гора категорично осъждат руската агресия в Украйна, каза президентът Румен Радев на съвместна пресконференция в Президентството с държавния глава на Черна гора Мило Джуканович, който е на официално посещение в страната ни по покана на Радев, предаде БТА.

По думите му днешната визита е ясен израз на отличния диалог между двете страни. България винаги е била особено силен поддръжник на европейския път на Черна гора, каза още Радев след среща между двамата "на четири очи".

"България винаги е била силен поддръжник на евроинтеграцията и на европейския път на Черна гора. Убедени сме, че ще запазим своята лидерска роля в процеса на интеграция и занапред ще продължим - това е ясно от българската официална програма за помощ", заяви Радев.

Той изтъкна, че всяка от страните от Западните Балкани трябва да спазва ангажиментите си и е важно всички регионални формати и инициативи да работят като от изключително значение е зачитането на правата на човека във всяка държава.

"Черна гора е благодарна за подкрепата по нашия европейски път. Заявили сме ясно желанието ни да станем част от ЕС и НАТО. Едната цел я осъществихме и вече сме страна - кандидатка за ЕС", каза от своя страна Джуканович, информира БНТ.

По отношение за въпроса с руската агресия - политиката на разширяване се влияе от различни фактори. Войната подейства отрезвяващо на ЕС и смятам, че ще се отворят по-големи възможности за нашия регион и така ще станем част от семейството на ЕС", добави президентът на Черна гора.

Снимка: БТА

"България ни познава като близка държава. Очакваме тази подкрепа да продължи. Ще реактивираме целият си потенциал за реформи, за да може Черна гора да бъде следващата първа държава, която ще влезе в ЕС", заяви от своя страна Мило Джуканович.

В рамките на посещението си у нас президентът на Черна гора ще се срещне и със служебния министър-председател Гълъб Донев.

Снимка: БТА