Съединените щати и Южна Корея взеха решение да прекратят съвместните си командно-щабни учения "Кий ризолв" и полевите маневри "Фоул ийгъл" с цел ускоряване на процеса по денуклеаризация на Корейския полуостров. Това съобщи агенция Йонхап, като цитира южнокорейското министерство на отбраната, предаде ТАСС.

Новите учения ще проведат от 4 до 12 март

Това съобщи днес агенция Йонхап, позовавайки се на заявление на Обединения комитет на началник щабовете на Република Корея и Командването на обединените сили на Южна Корея и САЩ, предаде ТАСС.

Решението за отлагането е взето в телефонен разговор вчера между южнокорейския министър на отбраната Джон Кьон-ду и и. д. министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахан.

Този ход бе направен, след като американският президент Доналд Тръмп си тръгна с празни ръце от дълго очакваната среща на върха със севернокорейския лидер Ким Чен-ун във Виетнам, отбеляза ДПА.

По думите на Тръмп Северна Корея иска пълно вдигане на санкциите, преди да започне ядреното си разоръжаване, а Пхенян отговори, че искането е било само за частично облекчение на санкциите.

Маневрите "Фоул ийгъл", които се организират основно през пролетта, всяка година предизвикват гнева на Северна Корея, която ги смята за генерална репетиция за нахлуване на нейна територия, отбеляза Франс прес.

В миналото в двете учения участваха 200 000 южнокорейски и около 30 000 американски войници.