Севернокорейският лидер Ким Чен-ун прие поканата на президента на САЩ Доналд Тръмп да се срещнат на границата между двете Кореи, съобщи южнокорейският президент Мун Дже-ин, който също ще присъства на събитието, предадоха световните агенции и БТА.


Лидерите на САЩ и Северна Корея ще си стиснат ръцете в името на мира. Срещата ще се състои в станалото символ на разделението на полуострова село Панминчжон в демилитаризираната зона, заяви Мун на съвместна пресконференция с Тръмп.

Подобна среща се случва за пръв път в историята, подчерта южнокорейският президент. Той похвали двамата лидери за смелостта да проведат срещата и изрази надежда, че Тръмп ще остане в историята като президентът, постигнал мир на Корейския полуостров, отбелязва Асошиейтед прес.

"Кога ще се състои трета среща на високо равнище между САЩ и Северна Корея ще зависи от промените, до които ще доведе днешната среща", подчерта Мун, цитиран от Ройтерс.

Вашингтон и Сеул са на едно мнение за необходимостта от денуклеаризация на Корейския полуостров и нормализиране на отношенията между САЩ и Северна Корея, заяви южнокорейският президент, цитиран от ТАСС.

"Отиваме в демилитаризираната зона и ще се срещна с председателя Ким", заяви от своя страна Тръмп, добавяйки, че очаква срещата с нетърпение.

Сближаването между Корейската народнодемократична република и САЩ изглеждаше в задънена улица след провала на втората среща на високо равнище между Ким и Тръмп във Виетнам, отбелязва Франс прес.

По-рано южнокорейският президент заяви, че евентуално ръкостискане между президентът Тръмп и севернокорейския лидер би било значителна стъпка напред към пълната денуклеаризация на Северна Корея и постигането на траен мир с Южна Корея, припомня Ройтерс. Президентът на САЩ от своя страна заяви, че има възможност евентуална среща "да се окаже много интересна".

След края на срещата на Г-20 в Осака Тръп пристигна на посещение в Южна Корея.