Очаква се до следващата седмица САЩ да наложат санкции на Русия за нейната предполагаема намеса в президентските избори през 2020 г., съобщи снощи Си Ен Ен, цитирана от Ройтерс. Според телевизията, позоваваща се на анонимни източници от администрацията във Вашингтон, на Иран също може да бъдат наложени санкции.

В разпространен във вторник доклад на американското разузнаване се твърди, че президентът на Русия Владимир Путин е знаел и вероятно е направлявал руските опити за манипулация на предизборната в САЩ миналата година. Целта е била да се помогне на президента Доналд Тръмп чрез "подвеждащи и необосновани обвинения" към опонента му Джо Байдън, се казва в доклада от 15 страници, разпространен от Службата на директора на Националното разузнаване.

На въпрос по повод документа член на администрацията на Байдън, пожелал анонимност, каза, че президентът е заявил "ясно", че САЩ трябва да реагират на дестабилизиращите действия на Русия. По думите на източника след поредицата действия във връзка с опита за убийство на Алексей Навални скоро ще има "още много" действия, съобщи Ройтерс.

Самият Джо Байдън ще даде първата си официална пресконференция на 25 март, обяви днес говорителката на Белия дом Джен Саки, цитирана от Ройтерс. Датата на публичната му поява съвпада с дните, в които се очаква да бъдат оповестени санкциите срещу Русия.

Байдън, който пое поста на 20 януари, бе критикуван, че не се е изправил по-скоро пред репортери за сесия от въпроси и отговори. Белият дом обясняваше, че той е прекалено зает с коронавирусната пандемия.

Саки направи съобщението във филаделфийското предградие Дарби, щата Пенсилвания, където президентът прокламираше своя план за 1,9 трилиона долара в помощ на пострадалите от пандемията. От встъпването си в длъжност Джо Байдън е имал кратки срещи с журналисти, но е отговарял само на един-два въпроса, преди да си тръгне, припомни Ройтерс.

В същото време руското посолство във Вашингтон отрече категорично изнесените в доклада обвинения.

"Твърденията в доклада на американското разузнаване за някаква руска намеса в изборите в САЩ не са потвърдени от каквито и да било факти, а Вашингтон се опитва да поддържа негативния облик на Русия", се казва в официално изявление на руското посолство, цитирано от ТАСС. Според дипломатическото представителство докладът е "поредният набор от неоснователни обвинения" към Русия и продължение на практиката за "мегафонна дипломация" на САЩ.

Освен "руската тема", докладът на държавния департамент на САЩ включва и данни за Далечния Изток. Според него 24 китайски и хонконгски представители са накърнили автономията на Хонконг.

В частта от доклада на Държавния департамент пред Конгреса по въпроса за автономията на Хонконг се констатира, че Пекин едностранно е подкопал изборната система в Хонконг. Миналия четвъртък китайският парламент прие закон, според който занапред голяма част от депутатите в хонконгския парламент ще бъдат назначавани, а не избирани с пряк вот.

Според разпространено изявление на държавния секретар Антъни Блинкън докладът включва имената на 24 китайски и хонконгски представители, които с действията си са накърнили автономията на бившата британска колония. Чуждестранни финансови институции, които съзнателно влязат в сериозни делови отношения с някое от тези 24 лица, ще бъдат санкционирани, добави Блинкън.

Днес Антъни Блинкън ще направи нова стъпкла от активната си международна дейност. Очаква се той да пристигне в Южна Корея заедно с шефа на Пентагона Лойд Остин. Заявената цел на визитата е обсъждане на ядрената оръжейна програма на Северна Корея

Новата администрация на президента Джо Байдън още не е обявила официално политиката си срещу КНДР, като само е казала, че ще преразгледа досегашните отношения. Сеул е изразил надежда, че Вашингтон ще поднови преговорите с Пхенян.

Блинкън и Остин, които преди Южна Корея бяха на посещение в Япония, ще се се срещнат първо с преките си южнокорейски партньори съответно министъра на външните работи Кан Кьон-уха (ж.) и на националната отбрана Со Ук. В четвъртък разговорите ще бъдат във формат "2 плюс 2".