Централният площад "Таксим" в Истанбул стана арена на протестна демонстрация за отбелязване на 10-ата годишнина от протестите за парка "Гези", при които се стигна до сблъсъци с полицията, съобщи БТА.

По информация на турските медии демонстрацията е била организирана от инициативен комитет за парка "Гези".

Сред демонстрантите е имало и депутати от основната опозиционна Народнорепубликанска партия, Турската комунистическа партия и прокюрдската Демократична партия на народите.

Участниците издигнаха антиправителствени лозунги.

Демонстрантите са подчертали в общо обръщение, че въпреки изминалите 10 години от протестите за парка "Гези", несправедливостите, беззаконията и неравенството в страната продължават.

Отправен е бил и призив към властите да освободят задържаните в протестите за парка "Гези" Тайфун Кахраман, Хакан Алтънай, Джан Аталай, който бе избран за депутат на изборите на 14 май, Мюджелла Япъджъ, Мине Йозерден и Чигдем Матер, които се намират в затвора.

Снимка: БТА/АР

Група демонстранти се е опитала да премахне загражденията пред площад "Таксим", но полицията се е намесила с груба сила и се е стигнало до сблъсъци. Силите на реда са използвали сълзотворен газ, за да разпръснат демонстрантите.

Демонстрация е имало и в парка Мачка. И там полицаите са използвали сълзотворен газ и палки срещу участниците.

Арестувани са около 60 души, съобщават турски медиите.

Снимка: БТА/АР

Протестите за парка "Гези" започнаха през месец май 2013. като мирен екологичен протест срещу изсичането на дърветата в парка, разположен до площад "Таксим".

Проявата прерасна в най-големия дотогава протест срещу правителството на Реджеп Тайип Ердоган, който по това време беше премиер. Хиляди хора от цялата страна излязоха по улиците, но протестите бяха потушени от полицията.

По официални данни по време на размириците са загинали 8 души, а 7 са били ранени. Десетки демонстранти влязоха в затвора.