Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич е подписал споразумение от името на Сърбия за присъединяване към глобалната Коалиция за свобода на медиите. С това ще се създаде глобална рамка за защита на журналистите и против ненаказуемите нападения срещу журналисти, пише вестник "Данас".

"Важно е, че Сърбия е сред 20 страни, които подписаха това споразумение", заяви Дачич за телевизия "Пинк".

В Лондон на 10-11 юли се проведе Глобална конференция за свободата на медиите, в която участва и сръбският външен министър.

През април, според последния доклад на "Репортери без граници", Сърбия бе обявена за страната, където журналистиката е нежелана. Страната бе наречена "небезопасна", тъй като срещу разследващите журналисти са се водили "агресивни клеветнически кампании".

"Прави са да окачествят Сърбия като опасна за журналистите. Това отразява точно ситуацията в страната. Бих добавила, че журналистиката в Сърбия е освен това и нежелана. Има два основни проблема. Единият от тях е, че журналистите често биват атакувани. Най-екстремният случай досега бе, когато подпалиха къщата на местен белградски журналист. Другият проблем е, че журналистите винаги са игнорирани или заклеймявани като врагове всеки път, когато пишат критично за правителството. Журналистическите разследвания не бяха много популярни при нито едно предишно правителство в Сърбия", коментира пред Дойче веле Анжела Миливоевич.

По думите, сегашното правителство е много по-агресивно. То не се страхува да организира кампании срещу журналисти, да публикува снимки на редактори в жълтата преса, наричайки ги нежелани хора, които мразят президента.

"Струва ми се, че обществото възприема нас, журналистите като натрапници, като нещо, което в идеалния случай не би трябвало да го има", казва още Миливоевич. 

Анжела Миливоевич работи като разследващ журналист в Белград. От 2011 г. работи със Сръбския център за разследваща журналистика (CINS). Тя беше част от екипа, който получи наградата на Европейска преса за 2017 г. за поредица от статии, свързани с корупцията и организираната престъпност в Сърбия. С нея разговаря Дарко Яневич.