Това стана ясно след оповестяването на първите резултати от сръбските медии, съобщи БГНЕС.

Борис Тадич, който в началото на април подаде оставка като държавен глава, за да може да участва в днешния вот за нов мандат, получава най-голям брой гласове на първия тур. За него са гласували близо 26.6 на сто от избирателите.

Очаквано, на второ място се нарежда радикалът Томислав Николич с 25.2 на сто от гласовете.

На трето място се класира кандидатът на Социалистическата партия Ивица Дачич с 15.8 на сто. Докато Воислав Кощуница от Демократическата партия, проф. Зоран Станкович и Ядранка Шешел от Сръбската радикална партия събират по съответно 6.9, 6.6 и 3.9%. Същият процент получава и кандидатът на Либерално-демократическата партия Чедомир Йованович. Останалите претенденти събират по около 2 или по-малко процента.

Избирателната активност е била около 54 на сто. Гражданите на Сърбия гласуваха и за нов парламент, местни органи на властта и парламент на Войводина. Право на глас имаха почти 7 милиона души.

Според първоначалните резултати за парламентарния вот, въз основа на 14% от обработените протоколи Демократическата партия печели 24,7%, а Сръбската прогресивна партия 23,5%.