Този списък ще бъде изготвен от Министерството на финансите на САЩ и няма да означава непременно, че съответното лице ще бъде санкционирано, но и не изключва такова развитие на ситуацията.

Това пише в свой анализ Уйлям Кортни, бивш американски посланик в Казахстан, Грузия и член на американската делегация в преговорите със Съветския съюз за прилагане на договора за забрана на ракетите със среден обсег.

Според него, не бива към всички руски олигарси и милиардери, които имат пари на Запад, да се прилага един и същи подход. Те са различни, това трябва да се отчете. В противен случай има опасност да допуснем най-малко три грешки", коментира Къртни в The Hill.

Той смята също за нужно да се обявят в списъка бизнесмени, които не са нарушавали законите и не застрашават националната сигурност на САЩ и така да се ориентират правилно техни партньори и финансовите пазари.

И на трето място - голям списък на руски бизнесмени с потенциал за санкциониране може да отслаби частния бизнес в Русия.

Дипломатът също смята, че понятието "олигарси" не се използва правилно, отнесено към руския бизнес. "По време на хаотичната приватизация в Русия през 90-те години на миналия век много хора придобиха огромни активи чрез незаконна дейност, някои овладяха пак незаконно и политически позиции.

Днес обаче Путин контролира държавната власт много повече, отколкото това правеше Елцин и държи бизнесмените на втори план, казва Къртни. Той признава, че има лица, станали супербогати именно чрез връзките си с Кремъл, след като Владимир Путин взима властта в страната.

"Сред тези хора са Ротенберови, Генадий Тимченко, както и още няколко.  Но повечето бизнесмени в Русия правят парите си като използват своите лични качества и управляват правилно своите активи. Въпреки че техният дял от БВП на Русия все още не е голям, те не трябва да пострадат", смята дипломатът.

Според него, предстоящия да излезе списък на близки до Кремъл руски олигарси трябва да засили перспективите пред нормалния частен бизнес в Русия, а не да ги затъмни.

"Само така в тази страна ще се създаде гражданско общество, което би могло да изиграе важна роля в бъдещата еволюция на Русия като плуралистично и продуктивно модерно общество", заключава Къртни.