Санкционният натиск върху Русия ще се увеличава през 2019 година. Това прогнозира в доклад Руският съвет по международните въпроси, съобщи БНР.

Сред най-вероятните потенциални цели на новите ограничения са енергетиката, финансовият сектор и военно-промишленият комплекс.

Авторите на документа прогнозират нови антируски санкции заради по-нататъшната ескалация на конфликта в Донбас и очакваните нови провокации в Черно море, в Азовско море и на границата с Крим.

Макар и не толкова остро, темата за "руската намеса" ще продължи да присъства в американския вътрешнополитически дневен ред. Това може да доведе до допълнителни ограничения срещу Москва. Особено в контекста на дискусиите за евентуален импийчмънт на президента Доналд Тръмп и началото на избирателната кампания в края на 2019 г.

В доклада се посочва още, че американските санкции влияят на отношенията на Русия с традиционните ѝ партньори Китай и Индия. Докато правителствата на двете държави официално осъждат ограничителните мерки, то частният бизнес се съобразява с тях.

Опитите на Русия да противодейства на санкциите остават изключително трудна задача предвид ограничения ѝ икономически потенциал и доминиращата позиция на Съединените щати в световната финансова система.

В момента 57 държави по света прилагат антируски санкции.