Американските санкции срещу Русия заради анексирането на Крим ще продължат, заяви вчера говорителката на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от световните агенции и БТА.

"Ние не признаваме опита на Русия да анексира Крим. Санкциите срещу Русия ще продължат докато Русия не върне полуострова на Украйна", посочи тя.

Неотдавнашни изказвания на американския президент Доналд Тръмп, който ще се срещне с руския си колега Владимир Путин на 16 юли в Хелзинки, и на съветника му по националната сигурност Джон Болтън подхраниха спекулации в американски медии, че Вашингтон може да промени позицията си за Крим, отбелязва ДПА.

Миналия петък Тръмп съобщи, че на срещата си с Путин смята да засегне темата за Крим. Коментирайки тези думи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви вчера пред журналисти, че Кримският полуостров, който Москва анексира от Украйна през 2014 г., е неделима част от Русия и не може да бъде тема от дневния ред на срещата между двамата президенти.

"Президентът на Русия неведнъж е казвал и е разяснявал на своите събеседници, че в дневния ред не може и никога няма да има такъв въпрос, защото Крим е неделима част от Русия. Всички останали въпроси са консенсусни, въпроси, подлежащи на обсъждане, и такива, по които може да се търсят възможни точки на съвпадащи позиции", каза Песков, цитиран от ТАСС.

На снимката: Символът на Крим - замък върху скалата над Черно море края Ялта