Кандидатът за президентската номинация на Демократическата партия в САЩ Бърни Сандърс предупреди Русия да стои настрана от американските избори. Това стана след публикация във в. "Вашингтон пост", че американски официални представители са му казали, че Москва се опитва да подпомогне кампанията му, предаде Ройтерс.

Сандърс заяви, че не го е грижа кого руският президент Владимир Путин иска да види начело на САЩ.

"Посланието ми към Путин е ясно: стойте настрана от американските избори и като президент ще се погрижа да го направите", каза сенаторът от щата Върмонт.

"Вашингтон пост" съобщи, като се позова на неназовани добре осведомени източници, че американски официални представители са казали на Сандърс за руските опити, и допълни, че са били уведомени и президентът републиканец Доналд Тръмп и други конгресмени.

Не е ясно под каква форма е била руската помощ, допълва вестникът.

"Разузнавателната общност ни казва, че те се месят в кампанията, сега в момента, през 2020 г.", заяви Сандърс пред репортери в Бейкърсфилд, Калифорния.

Източник от Конгреса потвърди, че представители на разузнавателните служби са казали на конгресмените, че Русия изглежда се е заела с дезинформационни и пропагандни кампании, за да подпомогне кампаниите на Сандърс и Тръмп за изборите тази година.

Източникът обаче предупреди, че тези заключения са все още на доста предварителен етап.

По-рано през вчерашния ден Кремъл отрече Русия да се е намесвала в кампанията за президентските избори в САЩ, за да увеличи шансовете на Тръмп да бъде преизбран.