От Пентагона съобщават, че в момента по цели в Либия удари нанасят САЩ, Франция, Великобритания, Канада и Италия.

Оперативен контрол над военните действия на международните сили срещу Либия се осъществява от регионалното командване на армията на САЩ за Африка, предаде Ройтерс, цитирана от "Фокус". Мишени на въздушните удари са средства на противовъздушната отбрана на либийската армия около столицата Триполи и град Мисурата. Операция на международните сили е получила названието Odyssey Dawn (Зората на Одисей), съобщи Би Би Си, като цитира високопоставен американски военен.

Първият въздушен удар срещу Либия бе нанесен от френски самолет в 18,45 часа българско време, съобщиха от френското Министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс. По-късно бяха изстреляни ракети от американски кораби.
Първата поразена мишена е била БТР на силите на Кадафи в източния град Бенгази, обяви говорителят на френското министерство на отбраната Лоран Тесеир, цитиран от Ройтерс.

След това бе съобщено, че френската бойна авиация е унищожила четири танка на силите на Кадафи, югозападно от Бенгази, предаде ИТАР-ТАСС, като се позовава на телевизия Ал Джазира.
Около 20 френски самолета - изтребители "Рафал" и "Мираж" и разузнавателни самолети АУАКС започнаха полети над Либия. 
Взето бе и решение да се изпрати самолетоносач в Либия.

В акцията се включени британски бомбардировачи "Торнадо", изтребители "Юрофайтър", разузнавателни самолети "Нимрод" и самолети за зареждане с гориво.

Ударите срещу Либия последваха информации за масиран обстрел на силите на Кадафи по градовете Мисрата, Бенгази и Зентен, припомня агенцията.

В следобедните часове, след срещата на върха в Париж, френският президент Никола Саркози даде старт на международната военна операция в Либия с думите: "Операцията вече започна и самолети защитават жителите на Бенгази от силите на Кадафи".
Решението за международната военна намеса бе подкрепено от всички присъстващи на срещата в Париж държави и съюзи: САЩ, Белгия, Холандия, Дания, Норвегия, Канада, Йордания, Мароко, Катар, ОАЕ и Ирак, както и от генералния секретар на Арабската лига Амр Муса. На срещата нямаше представители на Африканския съюз.

Част от операцията ще включва и действия по море и по-специално налагане на морска блокада, заяви канадският премиер Стивън Харпър, цитиран от АФП.

На фона на информациите за въздушните удари либийският външен министър Муса Куса заяви, че режимът спазва напълно обявеното вчера прекратяване на огъня, предаде ДПА. Представител на Преходния национален съвет на Либия прогнозира пък победа на въстаниците над Кадафи

Последна актуализация в 22.50  ч.