Британският парламент подкрепи предложението премиерът Тереза Мей да изключи напълно варианта Брекзит без сделка, нещо, което тя бе казала, че е невъзможно да направи. Депутатите приеха с 321 срещу 278 гласа поправено правителствено предложение за варианта без споразумение. Така се отхвърля възможността за "твърд" Брекзит.

Това стана при чрез необвързващо гласуване, което ще увеличи натиска върху министър-председателя  да изключи излизане от ЕС без споразумение, коментира Ройтерс.

Преди това парламентът прие поправка, която "втвърди" първоначалното предложение на правителството. С 312 срещу 308 гласа Долната камара одобри предложена от група депутати начело с Каролайн Спелман от Консервативната партия (по-късно тя оттегли идеята си - б.р.) поправка А, която призоваваше правителството да изключи изцяло варианта за Брекзит без сделка.

Поправката стига по-далеч от правителственото предложение, в което се казва, че парламентът не иска напускане без сделка на 29 март и че правната позиция по подразбиране е напускане без сделка, освен ако парламентът не ратифицира такава.

Това не е правно обвързващо решение и не изключва Великобритания да напусне ЕС, но то означава, че депутатите вече могат да гласуват за забавяне на "развода", уточни Би Би Си. Това гласуване ще се проведе утре, и ако бъде прието - и ЕС се съгласи с него - Обединеното кралство няма да напусне ЕС, както е планирано на 29 март. От ЕС вече заявиха, че ще се нуждаят от "надеждна обосновка", преди да се съгласят с отлагане.

Британските депутати обаче тази вечер отхвърлиха с 374 срещу 164 гласа поправка, предлагаща отлагане на Брекзит до 22 май.

Привърженици и противници на Брекзит се събраха пред парламента

Снимка: БТА

Британското правителство ще внесе утре в парламента предложение за отлагане на Брекзит до 30 юни, ако депутатите одобрят до 20 март споразумението за напускането на ЕС, съобщи по-къснопредседателят на Камарата на общините Джон Бъркоу.

В правителственото предложение се посочва, че ако до 20 март парламентът не приеме споразумението, "слаба е вероятността ЕС на срещата си на върха на 21-22 март да одобри удължаване на срока без да има конкретна причина да го прави".

Великобритания може да бъде изправена пред дълго отлагане на Брекзит, ако депутатите не успеят да договорят път напред през следващите дни, заяви пък самата Мей след днешното гласуване.

"Ако през следващите дни Камарата на общините намери начин да подкрепи сделка, това ще даде възможност на правителството да поиска кратко, ограничено във времето техническо отлагане на чл. 50 (от Лисабонския договор). Такова кратко техническо отлагане обаче ще може да се обсъди само ако имаме налице сделка", каза Мей пред парламента.

"Камарата трябва да осъзнае и приеме, че ако не пожелае да подкрепи споразумение в идните дни - след като не желае да подкрепи напускане без сделка на 29 март - това ще подсказва, че ще е нужно много по-дълго отлагане на чл. 50", допълни тя.

По думите й по-голямо отлагане ще означава, че Великобритания без съмнение ще трябва да участва в изборите за Европейски парламент през май, допълни министър-председателката.

Мей ще предложи утре на депутатите да гласуват до 20 март предложение за свикване на нов вот по споразумението за развода, което договори с ЕС, съобщи днес правителството, цитирано от Франс прес.

Постигнатото през ноември миналата година споразумение вече беше отхвърлено два пъти от британските депутати. Ако този път бъде одобрено, Мей ще поиска от европейските ръководители кратка отсрочка на Брекзит - до 30 юни. Ако сделката обаче бъде отново отхвърлена, отлагането ще бъде след 30 юни и Великобритания ще трябва да участва в европейските избори, се казва в предложението на Мей.

Британските депутати трябва да приемат споразумение за Брекзит с Брюксел, ако искат да елиминират риска от нерегулирано напускане на ЕС, каза по-късно  говорителка на ЕС в Брюксел, цитирана от ДПА.

"За да се изключи опцията за напускане без сделка не е достатъчно само да се гласува срещу Брекзит без споразумение. Трябва да има договорено споразумение. Ние договорихме споразумение с (премиерката) и ЕС е готов да го подпише", заяви тя тя.

Вероятността обаче да се стигне до отлагане на Брекзит се приема добре от валутните пазари.

Британче поиска от Туск да останат приятели и след Брекзит

Брекзит е въпрос, който поражда вълнение у хора на различни възрасти. Доказателство за това е емоционално писмо, адресирано до председателя на Европейския съвет Доналд Туск от 6-годишно момиче от Лондон на име Софи, предаде междувременно ДПА, цитирана от БТА.

"Уважаеми господин Туск, живея във Великобритания. Знам, че ние напускаме ЕС. Но мисля, че ние трябва да бъдем приятели", пише детето в писмото до Туск. В него малката Софи моли председателя на Европейския съвет да му прати снимка с автограф, която тя щяла си залепи в своя лексикон, посветен на Европа и наречен Европейска книга.

Молбата на Софи е допълнена с емотикони на червено цвете, сърце и звезда, както и от малка рисунка на еднорог, нарисувана лично от детето. Във Великобритания се разпространява схващането, че еднорогът е символ на онези, които вярват, че процесът на Брекзит може да има положителен изход.

Доналд Туск публикува писмотото на Софи в акаунта си в Инстаграм и после написа: "Ние винаги ще бъдем приятели, Софи", след което постави сърчице.