Британската съдийка Ванеса Барейтсър днес отказа да пусне под гаранция от ареста основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж, предадоха световните агенции.

Тя постанови Асандж да остане в ареста на строго охранявания затвор в Лондон, където се намира, докато съдът разглежда обжалването от страна на американските власти на решението той да не бъде екстрадиран към САЩ.

Днес съдийката Барейтсър, която в понеделник постанови Асандж да не бъде екстрадиран в САЩ, аргументирайки решението си да не го пуска под гаранция, каза, че той имал склонност да се укрива и можело да не яви в съда, ако излезе от ареста.

В понеделник съдийката Ванеса Барейтсър постанови, че Асандж не може да бъде екстрадиран в САЩ, тъй като има опасност да се самоубие. Тя обаче отхвърли доводите, че трябва да бъде защитена свободата на слово на Асандж, който би могъл да получи 175 години затвор затова, че от 2010 г. насам е публикувал над 700 000 поверителни документа за военната и дипломатическа дейност на САЩ, по-специално в Ирак и Афганистан.

Вашингтон обяви, че ще обжалва съдебнотот решението на британския съд. Докато процесът мине по всички инстанции, могат да минат години. Миналата година той предупреди, че ще се самоубие, ако бъде предаден на американските власти.

Съоснователят на "Уикилийкс" е в затвора "Белмарш" в Югоизточен Лондон от 18 месеца, след като бе задържан в посолството на Еквадор, където се укриваше седем години. Там той е държан в изолация при строг затворнически режим - значително по-суров, отколкото този за масови убийци, въпреки че той не е законно осъден. 

Срещу 49-годишния основател на "Уикилийкс" са повдигнати 18 обвинения, включително проникване в компютърните системи на американското правителство и нарушаване на законите за шпионаж с публикуването на хиляди класифицирани документи на САЩ.

Случаят Асандж е заплаха за разследващата журналистика.

Миналата година си пролича как преследването на Асандж буквално взриви имиджа на Запада като пазител на хуманитарните ценности,  разследващата журналистика и свободата на словото. Една кореспондентка на БиБиСи беше задала на азербайджанския президент Илхам Алиев критични въпроси за свободата на печата в неговата страна, а той ѝ затвори устата с аргумента, че точно Великобритания няма право да отправя никакви упреци към други държави по въпроса, след като се отнася така към Асандж.