Висш експерт на ООН по правата на човека призова президента на САЩ Доналд Тръмп да помилва основателя на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж, предаде ДПА.

Нилс Мелцер, който осъществява наблюдение по целия свят за използването на изтезания и други нехуманни практики, излезе с отворено писмо до Тръмп преди очакваното на 4 януари решение на британския съд, което ще определи дали Асандж ще бъде екстрадиран от Великобритания в САЩ.

Австралийският гражданин Асандж е държан в строго охранявания затвор "Белмарш" в Лондон. В САЩ е заплашен от максимална присъда до 175 години затвор по обвинение в публикуване на класифицирани материали за американските военни операции в Ирак и Афганистан, които разкриха военни престъпления, извършени от военнослужещи на Вашингтон.

"Господин президент, помилвайки г-н Асандж, Вие ще изпратите ясно послание за справедливост, истина и човечност към американския народ и към света", пише Мелцер.

"Вие ще реабилитирате смел човек, търпял несправедливост, преследване и унижение в продължение на повече от десет години само защото е казал истината."

Зад решетките във Великобритания здравето на Асандж дотолкова се е влошило, че "сега животът му е застрашен", заяви Мелцер, швейцарски правозащитник и бивш представител на Червения кръст.

Мелцер посетил Асандж в затвора заедно с двама независими лекари.

Наблюдателят на ООН каза, че австралиецът страда от респираторно заболяване, което го излага на опасност по отношение на COVID-19, от който наскоро в затвора "Белмарш" е възникнало огнище на зараза