Процесът по обвинение в разпалване на расова омраза започна в края на октомври т.г.

Съд недалеч от Амстердам е обявил 53-годишния депутат националист за виновен, но не му е определил наказание.

Прокуратурата настояваше на Герт Вилдерс да бъде наложена глоба от 5000 евро.

Вилдерс е бил оправдан по друго обвинение – че пред март 2014 година е подклаждал омраза, казвайки, че Нидерландия трябва да има по-малко мароканци.

Той се е ангажирал да действа за тази цел в реч пред свои привърженици.

Вилдерс не присъстваше в залата при обявяването на съдебното решение, но неговият адвокат заяви, че ще обжалва.

По-рано националистът се бе зарекъл пред съда, че няма да промени възгледите си, и че ще продължи да говори.

Би Би Си припомня, че партията на Вилдерс е водеща в социологическите проучвания, а в Холандия през март идната година ще има парламентарни избори.

"Безумно политическо" решение

Днес политикът нарече решението на съда "безумие", а тримата съдии по делото - "хейтъри" в отношението си към крайнодясната му формация Партия на свободата. Това съобщиха Ройтерс и АФП, цитирани от БТА.

"Тримата ненавиждащи Партия на свободата съдии обявиха мароканците за раса и осъждат мен и половин Холандия. Безумие", написа Вилдерс в Туитър малко след оповестяването на решението.

Освен това той определи съдебния процес като политически.

"Подобни въпроси трябва да се обсъждат в парламента, а не в съдебна зала. Ако такива изявления се смятат за незаконни, Холандия не е вече свободна страна, а истинска диктатура", заяви той.

Мароканците са втората по численост чуждестранна общност в Холандия след турската, припомня АФП. Смята се, че там живеят около 400 000 мароканци, което се равнява на 2 процента от населението.