Излизането на Обединеното кралство от ЕС както изглежда вече е почти сигурен факт, но привържениците на Брекзит имат намерение да спечелят още една битка до съдбовната дата 31 януари - тази да отбележат това историческо събитие с 12 удара на Биг Бен, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Най-прочутият часовник в света, който е на 160 години, от две години е процес на реставрация, която би трябвало да продължи още две години. Затова часовникът вече не бие на всеки час, а само за големите поводи, като например настъпването на Новата година или на исторически възпоминания.

Но британските депутати са подготвили парламентарна резолюция, в която се настоява Биг Бен да бие и на 31 януари в 23 ч.( местно време и по Гринуич), разказа пред Франс прес парламентаристът Марк Франсоа, който е консерватор и твърд евроскептик.

По този начин ще бъде отбелязан един съдбовен момент, а именно прекратяването на 47-години бурен брак на Обединеното кралство с ЕС, както и фактът, че ЕС за първи път в историята си губи свой член.

Прокарват в парламента закона за Брекзит

Британското правителство планира да прокара в долната камара сделката за Брекзит до 9 януари, каза вчера лидерът на Камарата на общините Джейкъб Рийс-Мог, цитиран от Ройтерс.

Консерваторите на премиера Борис Джонсън спечелиха голямо мнозинство на изборите миналата седмица и не се очаква да срещнат трудности в ратифицирането на документа.

Депутатите ще започнат да водят дебати по темата днес, след което да отделят още три дни на споразумението за Брекзит на 7, 8 и 9 януари.

Британската Камара на общините - снимка, направена от видео, 17 декември

Снимка: AP/БТА

Това ще осигури около три седмици за ратифицирането на сделката от Камарата на лордовете, където правителството няма контрол върху дневния ред. Установена практика е горната камара да не блокира политики, които са залегнали в предизборната програма на правителството.

Тронното слово на кралицата

"Приоритетът на моето правителство е излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз да стане факт на 31 януари", заяви Елизабет Втора на тържествено заседание на двете камари на парламента, провело се вчера.

"След това моите министри ще се стремят към бъдещи отношения с Европейския съюз, основани на споразумение за свободна търговия, което да е от полза за цялото Обединено кралство. Те също така ще започнат търговски преговори с други водещи глобални икономики", каза британската кралица.

Правителството иска да договори двустранни търговски сделки с водещи световни икономики след Брекзит, заяви в тронното си слово кралицата.

"Моето правителство ще предприеме амбициозна програма на вътрешни реформи, отговаряща на приоритетите на хората", каза Елизабет Втора и добави: "За първи път многогодишната финансова рамка за националната здравна система, договорена тази година, ще бъде закрепена в закон".

В тронното си слово кралица Елизабет Втора потвърди ангажимента на правителството за допълнително отпускане на 33,9 млрд. паунда (44,4 млрд. долара) годишно до 2024 г. за здравеопазване.