Русия не се готви да атакува Черно море цивилни кораби въпреки твърденията на САЩ, заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов в коментар, публикуван от посолството му, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вчера Москва заяви, че ще смята всички кораби, пътуващи до украинските пристанища, за потенциални превозвачи на военни товари, а държавите, под чийто флаг плават, за страни в конфликта на страната на Украйна. Това беше позицията, която Русия изрази, след като се оттегли от споразумението за предоставяне на възможност за безопасно преминаване - въпреки войната - на кораби, които изнасят украинско зърно.

Коментирайки решението, Белият дом заяви, че Русия може да разшири обхвата на нападенията си срещу украински зърнени съоръжения, което може да включи и атаки срещу цивилни кораби в Черно море. САЩ обвиняват Русия, че използва храната като "оръжие на войната".

По данни на Украинската асоциация на зърнопроизводителите (УАЗ) от 1 юли 2022 г. до 30 юни 2023 г. Украйна е изнесла зърно и маслодайни семена на стойност над 20 млрд. долара, предаде Укринформ, като цитира изпълняващия длъжността изпълнителен директор на УАЗ Серхий Ивашченко.

"През миналия сезон, от 1 юли 2022 г. до 30 юни тази година, износът на селскостопански продукти, а именно зърнени и маслодайни култури, донесе на украинската икономика повече от 20 млрд. долара. През предходния сезон той е бил над 22 млрд. долара", каза той.

Ивашченко отбеляза, че при нормални обстоятелства украинските зърнопроизводители биха могли да очакват по-големи суми, по-специално 25-27 млрд. долара. Според него украинските фермери са загубили над 1 млрд. щатски долара само заради престоя на корабите със зърно.

Ивашченко припомни също, че до 15 септември има забрана за внос на някои видове селскостопански продукти от Украйна в пет държави от ЕС. Но транзитът на украинско зърно през тези страни не е забранен.

Шефът на УАЗ обясни също така, че традиционните пазари за селскостопански продукти на Украйна не са в съседните страни, а в страните от Западна Европа, Северна Африка и Азия. Именно към тях се насочва украинското зърно.