Руският патриарх Кирил се подхлъзна и падна днес в храма по време на служба в Новоросийск, която беше предавана на живо по телевизията в Южна Русия, предадоха УНИАН и ДПА. Причината да се подхлъзне се оказа разлятата по мраморния под светена вода.

Духовният водач на Руската православна църква коментира случката не без чувство за хумор.

"Това, че паднах днес, нищо не значи. Просто подът е прекрасен, в него можеш да се огледаш - толкова е блестящ и гладък. Но когато по него има вода, даже светена да е, работи законът на физиката. Подхлъзнах се по този прекрасен под", каза за инцидента патриарх Кирил.

Видео в социиалната мрежа "Телеграм" е запечатало случката и мига как патриархът залита назад, подхлъзва се и пада, а към него веднага се спускат да му помогнат останалите духовници в храма и охраната.

Патриарх Кирил продължи да води църковната службата след инцидента.

"Благодарение на Бога, няма последствия", каза Кирил, цитиран от агенция "РИА Новости".

Кирил отслужваше литургия, посветена на освещаването на църква в южния руски пристанищен град Новоросийск, който е и база на военноморските сили.

Патриархът е смятан за един от главните поддръжници на войната на президента Владимир Путин в Украйна, а негови опоненти веднага коментираха в социалните мрежи падането му, което бързо стана изключително споделян видеоклип. ЕС се отказа да го вкарва в списъка със санкционирани руснаци, но затова пък Лондон го направи.