Руският патриарх Кирил отправи необичайно предупреждение - хората, които използват съвременните технологии и смартфони, могат да спомогнат за идването на Антихриста, предаде Би Би Си.

В интервю за руската държавна телевизия "Русия-1" Кирил заяви, че използващите смартфони трябва да внимават, защото съвременните технологии предоставят прекрасна възможност за контролиране на човечеството.

"Антихристът е човекът, който ще бъде начело на световната мрежа, контролираща цялата човешка раса. Затова самата структура е заплаха", предупреди Кирил.

Главата на руската църква подчерта, че "ако не искаме да приближим Апокалипсиса, не трябва да има единен център за контрол и достъп".

"Всеки път, когато използвате технологии независимо дали сте споделили местонахождението си или не, някой може да разбере къде се намирате, какви са вашите интереси и от какво се страхувате. Ако не днес, утре технологиите ще предоставят достъп към вашата информация. Представяте ли си каква власт е това?", продължава Кирил.

Въпреки това патриархът уточни, че руската църква не е против технологичния прогрес, а по-скоро срещу развитието на система, която цели да контролира човешката идентичност.

Социалните медии реагираха с хумор и скептицизъм на изказването, а някои обвиниха Църквата в обслужване на режима, посочва Би Би Си.

"Е, международният интернет ще бъде забранен в Русия, така че Антихристът да не дойде през него", коментира потребител в социалните мрежи.

"Църквата не е срещу науката и технологичния процес, но се притеснява за свободата на индивида. Да, със сигурност", написа друг в Туитър.

"Усмихнете се, сега ще излети Антихристът", написа трети под снимка на жена, която си прави селфи с патрирх Кирил и други представители на Църквата.

Много обвиниха Кирил, че легитимира действията на президента Владимир Путин за ограничаване на свободите на руския народ.

Патриархът е близък с руския президент Владимир Путин, който често присъства на големите църковни празници и ходи на поклонения до известни православни забележителности. Много от руските свещеници се идентифицират с националистката линия на управление на Путин, смята Би Би Си и посочва, че във време, когато в Русия свободата в интернет започва все повече да се ограничава - и се говори, че властите се опитват да създадат независима руска мрежа - близостта между патриарха и президента наведе някои на мисълта, че църковният служител дава божествена власт на правителството.

Междувременно, православната украинска църква се отдели от руската миналата събота, след векове на руско господство. Украинците обявиха намеренията си още през октомври, но когато това наистина се случи, Москва реагира гневно.