Руското министерство на отбраната съобщи, че Черноморският флот на страната е извършил маневри за изстрелване на ракети по надводни цели по време на учебни стрелби, два дни след като Русия предупреди, че корабите, насочващи се към украинските пристанища в Черно море, могат да бъдат смятани за военни цели, предаде Ройтерс.

Москва отправи това предупреждение по-рано тази седмица, след като в понеделник се отказа от черноморската зърнена сделка, като отмени гаранциите за сигурност за корабите, превозващи украинско зърно.

Киев впоследствие съобщи, че иска да създаде временен транспортен коридор, за да се опита да продължи износа на украинско зърно. Това накара Русия да предупреди, че всички кораби, пътуващи до пристанищата на Украйна на Черно море, ще бъдат разглеждани като плавателни съдове, които вероятно превозват военни товари.

"В съответствие с плана за бойна подготовка на силите на Черноморския флот, екипажът на ракетния катер "Ивановец" проведе учебни стрелби с противокорабни крилати ракети по мишена плавателен съд", съобщи в изявление министерството на отбраната на Русия.

"Телеметрични данни и видео наблюдение от дронове потвърдиха успеха на маневрите, а корабът мишена бе унищожен в резултат на ракетния удар", се казва в изявлението.

Според изявлението руският черноморски флот е тренирал също така и затваряне на райони, които са временно забранени за корабоплаване, и е тренирал "задържане на кораб нарушител".

Черноморските учения показаха, че Русия няма намерение да се шегува, а предупреждението за затварянето на морския хуманитарен коридор влезе в пълна сила на 20 юли, отбелязват руски медии.