Русия възнамерява да атакува търговски кораби, превозващи зърно от Украйна през Черно море, за да обвини за това Киев, предупреди вчера Белият дом, цитиран от Франс прес.

"Руската армия може да разшири обсега на мишените си" и да започне да поразява търговски кораби, заяви пред Франс прес Адам Ходж, говорител на американския Съвет за национална сигурност.

Ходж уточни, че тези предположения са базирани на разсекретени разузнавателни данни, с които разполагат САЩ.

Вашингтон отправя това си предупреждение, след като Москва заяви, че преустановява участието си в сделката за износ на украинско зърно през Черно море и след като руските сили нанесоха удари по зърнени складове на пристанището на Одеса, отбелязва Франс прес.

По-рано снощи руското Министерство на отбраната съобщи, че във връзка с прекратяването на зърнената сделка от полунощ Русия ще смята всички плавателни съдове, които влизат в украинските пристанища на Черно море, за превозвачи на товари с военно предназначение, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

"От 00:00 ч. московско време на 20 юли 2023 г. всички съдове, които плават в акваторията на Черно море до украинските пристанища, ще бъдат разглеждани като потенциални превозвачи на товари с военно предназначение", съобщиха от военното ведомство.

И уточниха, че държавите, под чиито флаг плават тези съдове, ще се смятат за участници във военния конфликт, заемащи страната на Киев.

"Западът безсрамно се възползваше от зърнената сделка. Просто изцяло изкриви смисъла и същността на тези договорености", коментира вчера руският президент Владимир Путин на съвещание с членове на правителството.

Той припомни, че сделката изначално е била насочена към гарантирането на глобалната продоволствена сигурност, намаляването на опасността от глад и подпомагането на най-бедните страни в Африка, Азия и Латинска Америка.

"Тъкмо поради това Русия пое определени ангажименти и съдейства за реализацията ѝ. Обаче въпросната "сделка", публично представяна от Запада като проява на неговата "загриженост" и като нещо "добро" за най-бедните страни в света, на практика беше използвана за обогатяването на едрия американски и европейски бизнес, който изнасяше и препродаваше зърното от Украйна", подчерта руският президент.

"Руският дял на световния пазар на пшеница възлиза на 20%, а украинският - на 5%. Тези числа говорят сами за себе си", посочи Путин. "Точно Русия има огромен принос за глобалната продоволствена сигурност. Всички твърдения, че само украинското зърно изхранва гладуващите по света са спекулации и лъжи", допълни той.

Президентът каза, че Русия е готова да замести украинското зърно на световния пазар както на безвъзмездна, така и на търговска основа.

По думите му Москва може да възобнови зърнената сделка, "но само при едно условие - ако всички предварително договорени принципи за участието на Русия в тази сделка бъдат изцяло взети предвид и най-важното - бъдат приложени без изключение".

Путин посочи че най-важно е да се премахнат санкциите, които пречат на достъпа на руско зърно и торове до световните пазари.