Във връзка с прекратяването на зърнената сделка от полунощ Русия ще смята всички плавателни съдове, които влизат в украинските пристанища на Черно море, за превозвачи на товари с военно предназначение, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

"От 00:00 ч. московско време на 20 юли 2023 г. всички съдове, които плават в акваторията на Черно море до украинските пристанища, ще бъдат разглеждани като потенциални превозвачи на товари с военно предназначение", се казва в съобщението на военното ведомство.

Министерството уточнява, че държавите, под чиито флаг плават тези съдове, ще се смятат за участници във военния конфликт, заемащи страната на Киев.

След като Русия напусна черноморската зърнена сделка, цените на пшеницата продължават да растат и днес

Фючърсите на пшеницата продължиха да се повишават и днес, регистрирайки ръст с над 5 на сто, след като вчера поскъпнаха с повече от 2,5 на сто, на фона на руските атаки по украинския град Одеса, ключов център за износа на зърно. Това демонстрира безпокойство на световните пазари на зърно, след като Москва се оттегли от черноморската зърнена сделка, съобщиха Асошиейтед прес и БТА.

Котировките на пшеницата, търгувани на Чикагската фондова борса, с доставка през септември, поскъпнаха до 7,06 долара за бушел (около 27 кг. бел. ред.) към 16:50 часа бълг. време. Все пак цените остават с над 80 на сто под пика си през миналата година.

През последната седмица ръстът на цените на пшеницата е 11 на сто, допълва ТАСС.

Цените на фючърсите на царевица, с доставка през декември, нараснаха с 3,09 на сто, до 5,51 долара за бушел. Кумулативният растеж на цените на царевицата през последните пет дни е 13,68 на сто.