Войници от руския миротворчески контингент пристигнаха тази сутрин в столицата на Нагорни Карабах Степанакерт, предаде Франс прес.

Десетки войници и най-малко три бронирани военни машини бяха разположени в контролен пункт на югозападния изход от града, като руското знаме се развя на позицията. Руските военни ще правят проверки на минаващите през пункта превозни средства. Заедно с тях тази дейност ще извършват и арменски военни.

"Контролираме паспортите и се уверяваме, че в превозните средства няма оръжия, не сме блокирали" движението, заяви пред Франс прес един от руските войници, разположени в контролния пункт. Пет километра на юг от пункта, на същия път, бе създаден още един контролен пункт, който ще се контролира от руските военни. Там също бяха разположени бронирани военни машини. Ситуацията в региона е спокойна, като руските и арменските военни си взаимодействат безпроблемно.

Армения и Азербайджан подписаха в началото на седмицата декларация за прекратяването на военните действия в Нагорни Карабах. Споразумението бе постигнато под егидата на Русия и предвиди разполагането в Карабах на руски миротворчески сили.