Москва е готова да обсъди с Вашингтон въпроса за размяна на затворници, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, предаде Ройтерс.

"Готови сме да обсъдим тази тема, но в рамките на (дипломатическия) канал, за който се договориха президентите Путин и Байдън", изтъкна Лавров.

Вчера руски съд осъди американската баскетболна звезда Бритни Грайнър на 9 години затвор за трафик на дрога.

Осъждането на Грайнър създава предпоставка за размяна на затворници между САЩ и Русия, която да включва баскетболистката и прочут руски търговец на оръжие.

Белият дом призова вчера Русия да приеме сериозното му предложение за размяна на затворници, което касае баскетболистката Бритни Грайнър и Пол Уилан, предаде Франс прес.

"Направихме сериозно предложение, за да може да върнем Бритни Грайнър и Пол Уилан у дома. Призоваваме Русия да го приеме", заяви говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Жан-Пиер разкритикува задържането на Грайнър, която вчера бе осъдена в Русия на девет години затвор за трафик на дрога.

Припомняме, че звездата на WNBA и двукратна олимпийска златна медалистка беше арестувана през февруари на московско летище, където полицията заяви, че е открила в багажа ѝ масло от канабис в пълнител за електронна цигара. Въпреки че правителството на САЩ я класифицира като "неправомерно задържана", на 7 юли по време на процеса в руски съд Грийнър се призна за виновна по обвиненията за притежание на наркотици.

Темата за размяна на затворници между Русия и САЩ е доста актуална в последно време, като се говори, че така в Москва може да се върне осъденият в САЩ Виктор Бут, известен също като "Търговеца на смърт". Понастоящем Бут е в затвор със средна степен на сигурност в Марион, Илинойс, и се очаква да бъде освободен през август 2029 г.

Смята се, че 55-годишният Виктор Бут може бъде освободен в замяна на баскетболната звезда Бритни Грийнър и бившия американски морски пехотинец Пол Уилън.