Американската баскетболистка Бритни Грайнър и бившият американски морски пехотинец Пол Уилан, които са задържани в Русия, може да бъдат освободени до края на тази година, каза бившият посланик на САЩ в ООН Бил Ричардсън, цитиран от Ройтерс и БТА.

От своя страна САЩ ще трябва да освободят двама руснаци. Единият по всяка вероятност е оръжейният търговец Виктор Бут, осъден на 25 г. затвор, но другият засега остава неизвестен.

Ричардсън заяви в интервю за телевизия Си Ен Ен, че при пътуването си до Москва през септември се е срещнал с висши руски служители и хора, близки до президента Владимир Путин. Посещението му не беше от името на САЩ, а в частно качество с цел да постигне освобождаването на двамата американци.

"Предпазлив оптимист съм за преговорите за Грайнър и Уилан", каза Ричардсън. Според него е възможно да бъде направена евентуална размяна на двама руснаци срещу двамата американци.

Попитан дали Грайнър и Уилан могат да бъдат освободени до края на годината, той отговори: Наистина мисля така. Мразя да правя предвиждания, но да."

През август т.г. дипломатът предупреди, че "много често геополитическите противоречия вземат превес над хуманитарната страна на проблемите, с които си имаме работа".

Кой е Бил Ричардсън

Бил Ричардсън е чест посредник в заложнически преговори. Още през август той заяви, че е обнадежден, че в крайна сметка с Москва ще бъде договорена размяна "двама за двама" на звездата от женската НБА Бритни Грайнър и на Пол Уилан.

През юли Франс прес съобщи, че семействата на Бритни Грайнър и Пол Уилан са поискали съдействието на частния преговарящ Бил Ричардсън, за да се опита той да постигне тяхното освобождаване.

Затворените американци и руснаци

Бритни Грайнър,  която в момента е най-известният американски гражданин в затвор зад граница, беше осъдена на девет години затвор в Русия през август, след като се призна за виновна по обвинения, свързани с наркотици. Тя настоява, че неумишлено е нарушила закона, като е пътувала, носейки в багажа си електронни цигари, съдържащи масло от канабис.

Пол Уилан, корпоративен директор по сигурността от Мичиган, с американско, британско, канадско и ирландско гражданство, беше осъден през 2020 г. на 16 години затвор, след като беше признат за виновен в шпионаж. Той отхвърля обвинението.

През юли т.г. държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън прибегна до необичайната стъпка да обяви открито, че Вашингтон е направил "важно предложение" на Москва, за да върне Грайнър и Уилан вкъщи. Той не навлезе в подробности, но Асошиейтед прес и други медии съобщиха, че САЩ са предложили да освободят Виктор Бут, руски оръжеен търговец, изтърпяващ 25-годишна присъда в Щатите, получил навремето прозвището "Търговеца на смърт".

Русия след това направи насрещно предложение, оценено от САЩ като несериозно, съобщи тогава Белият дом.

Виктор Бут чака решението на наказателен съд в Банкок, Тайланд, вторник, 11 август 2009 г. преди да бъде екстрадиран в САЩ

Снимка: AP/БТА

По-късно Москва призна, че води "тиха дипломация" за размяна на затворници.

В случай че до размяна наистина се стигне, не е ясно кой би могъл да бъде вторият руснак при нея.