Юлия Скрипал оцеля след опит за убийство, за което британските власти обвиняват Русия. Но дъщерята на един от най-известните руски шпиони каза в специално изявление за Ройтерс, че иска да се върне в страната си в дългосрочен план, въпреки отравянето, предаде БТА.

"Животът ми се обърна с главата надолу", каза тя.

Юлия и баща й Сергей Скрипал, бивш полковник в руското военно разузнаване, издал на британската служба за външно разузнаване МИ-6 десетки агенти, бяха намерени в безсъзнание на пейка в британския град Солсбъри на 4 март. Трийсет и три годишната Юлия бе 20 дни в кома.

"Събудих се с вестта, че сме били отровени", каза Скрипал в първата си медийна изява след покушението. Тя се свърза с Ройтерс чрез британската полиция.

Юлия Скрипал е в Лондон под закрилата на британската държава и точното й местоположение се пази в тайна. Тя бе изписана от болницата около пет седмици след отравянето.

"Извадихме голям късмет, че и двамата оцеляхме при този опит за убийство. Възстановяването ни е бавно и много болезнено", каза тя.

Юлия каза, че опитва малко по малко да се справи емоционално и физически с опустошителните промени, които са й се случили. "Искам да помагам на баща ми, докато се възстанови напълно. В дългосрочен план се надявам да се върна у дома в моята страна. ", заяви тя.

Скрипал говори пред камерата на руски и представи комюнике на руски и английски, което казва, че е написано от нея. Тя сложи подписа си под двата документа, след като направи изявлението и отказа да отговори на въпроси, след като говори пред камерата.