Руският концерн Уралвагонзавод (УВЗ) на държавната корпорация Ростех благодари на френския президент Еманюел Макрон за доставените на Украйна на френски самоходни артилерийски установки (САУ) "Цезар", като отбеляза, че оборудването "ще много полезно".

Концернът е оставил коментар в канала в Telegram на френския политик Реджис Кастелно, съобщи ТАСС. В публикацията си Кастелно пише, че оръжията, доставени от Франция, са попаднали в руските въоръжени сили в добро състояние и са били изпратени в УВЗ за запознаване.

"Добър ден, господин Реджис. Моля, предайте нашите благодарности на [френския президент Еманюел] Макрон за дарените САУ. Оборудването не е кой знае какво, разбира се. Не като нашия "Мста-С". Но въпреки това ще ни е от полза в стопанството. Изпратете още - ще го разглобим".

Самоходните установки Caesar с калибър 155 mm се произвеждат от френската компания Nexter (част от германско-френския отбранителен концерн KNDS). Обсегът им варира от 4,5 до 42 км. Скоростта на стрелба е шест изстрела в минута.

По-рано френският президент обяви доставката на шест самоходни гаубици "Цезар" за Киев. Така общият брой на самоходните гаубици, предложени от Париж на Киев, ще бъде 18.

Междувременно стана известно, че американските системи за залпов огън HIMARS вече се използват в Украйна. Това заяви ръководителят на президентската канцелария Андрий Ермак, като публикува снимка на работата на машините.

По-рано министърът на отбраната Олексий Резников също писа за пристигането на комплексите.

Съветникът на министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Герашченко пусна в Telegram карта на окупираните територии на Украйна, които попадат в зоната на обсег на HIMARS. Обсегът на американските РСЗО е 70 км.

Нуждаем се от много оръжия, за да продължим да нападаме. За съжаление, досега съюзниците го раздават буквално "на час по чаена лъжичка". Тези HIMARS, които САЩ ни подариха, не са достатъчни, за да прогоним врага от нашите територии - трябват ни стотици.

Нашите западни съюзници, особено лидерите на НАТО, биха могли да предоставят многократно повече HIMARS. На фронта съотношението между руското и украинското оборудване все още е неблагоприятно за нас - поне 10 към 1.

Само в Русия има над 12 хил. самоходни и несамоходни оръдия. В момента добре въоръжената руска армия превъзхожда значително по военен потенциал и жива сила украинските въоръжени сили, написа Герашченко.