Норвежката полиция разследва сигнали за дрон, който е бил забелязан да прелита над газопреработвателния комплекс "Корстьо" в югозападната част на страната в нарушение на правилата за сигурност, пише в. "Афтонбладет", цитиран от Ройтерс и БТА.

След появата на течовете по газопроводите "Северен поток" охраната на "Корстьо", както и на други съоръжения в Норвегия за износ на енергия, бе възложена на Вътрешната гвардия, която е част от структурите на министерството на отбраната. Но още преди въпросните инциденти, норвежката служба, която отговаря за сигурността на петролните съоръжения, призова компаниите да бъдат бдителни за неидентифицирани дронове.

Вчера норвежката полиция реагира на заплаха, отправена по телефона, срещу газопреработвателния завод "Нихамна", който заедно с "Корстьо" и още няколко обекта в скандинавската държава се нарежда сред най-големите съоръжения в Европа за износ на енергия.

След като газовите доставки от Русия намаляха значително, Норвегия стана най-големият европейски износител на "синьо гориво", отбелязва Ройтерс.