Старши изследователят в Института за източни изследвания на Руската академия на науките Владимир Сотников коментира ситуацията с изтеглянето на американските войски от Ирак, съобщава РИА Новости.

Припомняме, че по-рано в пресата се разпространи писмо на командира на американските сили в Ирак бригаден генерал Уилям Сийли. Той докладва за началото на изтеглянето на американските войски от Ирак по искане на местните власти. Но от своя страна генерал Марк Мили, председател на Съвместния началник-щаб на САЩ, каза, че писмото е "грешка".

Сотников смята, че изтеглянето на американските войски от територията на Ирак може да бъде улеснено от импулсивността, присъща на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Той обясни това и каза, че Тръмп дори не е информирал най-близките съветници в Белия дом, когато е взел импулсивното си решение да унищожи иранския генерал Касем Солеймани.

Според политолога в определен момент Тръмп може да вземе друго подобно решение - да обяви изтеглянето на американските войски от територията на Ирак.

Както е известно, ситуацията в региона отново се влоши след убийството на иранския генерал Касем Силеймани на 3 януари в района на летището в Багдад с ракетна атака на ВВС на САЩ по нареждане на президента на САЩ Доналд Тръмп. Върховният лидер на Иран Али Хаменей обеща да отмъсти за смъртта на генерала.