Полицаи в руската република Дагестан стреляли предупредително във въздуха по време на протест днес срещу частичната мобилизация заради "специалната военна операция" в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на местни активисти.

Правозащитната група "ОВД-Инфо" съобщи, че жители на село Ендирей блокирали улица, за да спрат представители на властите. На видеозапис се вижда как полицаи стрелят във въздуха, както и сблъсъци между силите за сигурност и местни жители.

Според медии 110 жители на Ендирей, с население от общо близо 8000 души, са получили повиквателна.

Кавказка република Дагестан, населена преобладаващо с мюсюлмани, е сред руските региони, от които са набирани най-много войници, твърдят наблюдатели. Активисти се оплакват, че по време на разпоредената в сряда частична мобилизация са изпращани диспропорционално много повиквателни на представители на малцинства, отбелязва Ройтерс.

В Русия властите на най-висше ниво реагираха на многобройните съобщения, че в хода на частичната мобилизация, въпреки обещанията на президента Путин и военното министерство, в мобилизационните центрове се привикват мъже над 60 години, с диабет и други заболявания, както и хора без всякакъв военен опит.

Председателят на Съвета на Федерацията (горната камара на парламента) Валентина Матвиенко публикува в социалната мрежа "Телеграм" призив към областните управители да провеждат частичната мобилизация стриктно съгласно критериите, определени в указа на президента.

При вчерашните антивоенни протести в различни градове, по данни на правозащитници, са били задържани повече от 700 души.

Междувременно опозиционни издания съобщават, че руските власти се готвят да забранят напускането на страната на всички мъже в мобилизационна възраст. Очаква се забраната да влезе в сила на 28 септември, когато се очаква да приключат референдумите за присъединяване към Русия на четирите окупирани области в Южна и Източна Украйна.

Финландската гранична служба отчете и днес натоварен трафик на източната граница на страната след обявяването в Русия на частична мобилизация, разпоредена от президента Владимир Путин заради войната в Украйна, предаде ДПА.

Автомобили бяха образували 500-метрова опашка на най-големия граничен пункт - Валима, от руската страна на границата в 8:00 ч. местно време тази сутрин, написа в Туитър ръководителят на отдела за външни връзки на финландската гранична служба Мати Питкянити.

Финландски граничари стоят сред руски превозни средства на граничния контролно-пропускателен пункт Ваалимаа във Виролахти, Финландия

Снимка: АР/БТА

Общо 8572 руски граждани са пресекли границата и са влезли във Финландия вчера, което е ръст спрямо 5286-те човека преди седмица, каза Питкянити. Междувременно близо 4199 руснаци са отпътували от Финландия за Русия.

Хора, пътуващи от Русия с коли и автобуси, се редят на опашка, за да пресекат границата с Финландия на граничния контролно-пропускателен пункт Ваалимаа във Виролахти, Финландия

Снимка: АР/БТА

Финландия неотдавна заяви, че възнамерява "значително да ограничи" влизането на руснаци, влизащи в ЕС през границата си с Русия.

А Украйна обеща цивилизовано отношение към руснаците, предали се на фронта. За първи път в традиционното си вечерно обръщение украинският президент Володимир Зеленски говори на руски.

"Украйна гарантира три неща на всеки руски войник, който се предаде. Първо, с вас ще се отнесем по цивилизован начин, в съответствие с всички конвенции. Второ - никой няма да знае обстоятелствата около вашето предаване. И трето - ако се боите да се върнете в Русия и не желаете размяна, ще се погрижим и за това", заяви Зеленски.

В третия ден от обявените референдуми в окупираните украински територии бойните действия в Южна и Източна Украйна не стихват. За поредна нощ южният украински град Одеса бе атакуван с дронове.

Административна сграда в центъра на града е била поразена три пъти, този път без жертви. Според украинското командване руснаците и този път са използвали безпилотни летателни апарати иранско производство - причината, поради която в петък от Киев отнеха акредитацията на посланика на Иран.

Руските сили са нанесли десетки удари по военни и цивилни обекти през последните 24 часа, съобщиха тази сутрин от украинското командване. Според вашингтонския Институт за изследване на войната на източния фронт украинските войски обхващат руските, укрепили се в град Лиман, Донецка област, и са завзели нови позиции на източния бряг на река Оскол.

Запорожката атомна електроцентрала остава под заплаха според руските окупационни власти. От министерството на отбраната в Москва съобщиха, че украинците са насочили към централата осем дрона-камикадзе, но всички са били свалени от противовъздушната отбрана. Информацията не е потвърдена.

Проруските власти в град Херсон твърдят, че при ракетна атака по хотел в града са били убити най-малко двама души. Сред убитите е Алексей Журавко, бивш депутат от Партията на регионите в украинския парламент.