Десетки видеа на разплакани семейства, изпращащи бащи, съпрузи, братя и синове в руската армия, бяха разпространени в социалните мрежи след първия ден от обявената мобилизация в страната. Въпреки твърденията на военния министър Сергей Шойгу, че ще бъдат викани само запасняци с опит, а студентите няма да бъдат изпращани на фронта, призовки са получили и учащи във ВУЗ-овете.

Кадрите от град Стари Оскол в Белгородска област са сърцераздирателни. От видеото от мобилизационния пункт се чува отчаяния плач на малко момче, което изпраща баща си. 

"Тате, сбогом! Върни се...тате", плаче детето, докато мъжът чака автобус, с който се извозват резервистите.

Същата е картината в Махачкала, Нерюнгри и Москва. Стотици семейства изпращат през сълзи близките си. 

На видео от източния сибирски град Нерюнгри се виждат мъже, които излизат от стадион. Преди се качат на автобусите, мъжете се прегръщат със свои роднини, чакащи ги отвън. Мнозина плачат, а някои закриват с длани устата си. Един мъж държи дете до прозореца на автобус за последен поглед от заминаващия.

В Москва жени плачат, прегръщат и прекръстват мъже в друг мобилизационен център. Баща прегръща на раздяла 25-годишния си син и му казва: "Пази се". Младежът, представил се като Дмитрий, казва пред медиата "Осторожно новости" в "Телеграм", че не е очаквал да бъде призован и мобилизиран толкова бързо особено защото е студент. По думите му получил същата сутрин призовката да се яви в центъра в 15 часа и след като чакал час и половина, му било казано, че заминава веднага с останалите мобилизирани. После излязъл навън, за да се сбогува с роднините и приятелите си.

"Реално, това е война. Ще бъдете изпратени в подразделенията за охрана на Донецк, Луганск и Херсон. Всъщност никой няма да избегне мобилизацията. Отклоняването от военна служба се наказва от 3 до 10 години затвор. Още един път ви казвам - не трябва да се страхувате. Няма всички да бъдете на първа бойна линия". С тези думи военен от мобилизационен пункт в Ставрополския край се обръща към резервистите.

По думите му, мобилизираните ще охраняват административни сгради и инфраструктура, а на първа бойна линия ще попаднат тези, "които имат късмет".

Обявената частична мобилизация доведе до импровизирани протести в Русия, на които в сряда бяха арестувани най-малко 1332 души, съобщи Франс прес. По данни на руската правозащитна организация OВД-Инфо, само в Москва са били задържани най-малко 538 души, а в Санкт Петербург - 479. И в двата града има случаи на пребити участници в протестите. В 15 полицейски участъка в Москва на задържани мъже са били връчени повиквателни за мобилизация.