"Ще си счупя ръка, крак. Ще отида в затвора. Ще направя всичко, за да избегна мобилизацията". Това споделя млад руснак от Калининград пред Би Би Си два дни, след като руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация на запасняци.

В руските въоръжени сили са призовани общо 300 000 резервисти, което е малко над 1% от общия мобилизационен ресурс на Русия. Според министъра на отбраната Сергей Шойгу не се говори за никаква мобилизация на студентите. В действителност обаче те също получават призовки.

Московчанинът Вячеслав разказва, че той и приятелите му започнали да търсят медицински връзки, за да не бъдат изпратени на фронтовата линия. 

"Проблем с психичното здраве или лечение на наркомания изглеждат добри, евтини или може би дори безплатни опции. Не можем да сме сигурни, но се надяваме, че това ще е достатъчно, за да избегнем вземането в армията", споделя Вячеслав.

Неговият зет успял да избегне връчването на призовката, защото не бил вкъщи, когато е потърсен от военните. Майка му видяла документите, които изисквали да се яви на служба между 19 и 23 септември.

"Сега се е затворил в една стая и отказва да излезе. Той има две малки деца на три и една: какво трябва да прави?", пита Вячеслав.

Въпреки твърденията на военния министър Сергей Шойгу, че студенти няма да бъдат призовавани, 26-годишният Сергей, докторант и асистент в голям руски университет, вече е получил документ, че е мобилизиран. Младият мъж очаквал куриер, но вместо него на вратата му позвънили цивилни служители на Министерство на отбраната и му връчили призовка. Сергей не е служил в армията и няма военен опит.

Хиляди руснаци се опитват да преминат границата с Грузия 

Километрични опашки от автомобили са се образували по границата на Русия с Грузия, а в превозните средства пътуват предимно мъже, допълва Би Би Си.

Има и хора с велосипеди, които по този начин опитват да заобиколят колоните от автомобили.

Преминаването на границата отнема над 12 часа. 

Почти невъзможно е да се намери самолетен билет от Москва за Анталия

Цена от над 7500 лева (70 хиляди турски лири) достига еднопосочният самолетен билет от Москва до Анталия, за където много руснаци се насочиха след обявената частична мобилизация, съобщава турската частна телевизия НТВ.

Да се намери свободен самолетен билет обаче е почти невъзможно.

Анталия е най-предпочитаната от руснаците дестинация сред турските окръзи. Повечето авиокомпании обаче изобщо не предлагат свободни места за полет от руската столица за турския средиземноморски курортен град. Почти невъзможно е да се намери билет и за полетите на националния авиопревозвач на Турция "Търкиш еърлайнс".

Служители на туроператори, работещи на руския пазар, съобщиха, че цената на самолетните билети се е повишила сериозно във връзка със засиленото търсене, като за полетите на "Търкиш еърлайнс" достига сумата от 70 хиляди евро за еднопосочен билет, а в други авиокомпании цената на място в самолета е в порядъка на 40-50 хиляди турски лири (4300-5400 лева), но да се намери свободен билет граничи с невъзможното. По тази причина мнозина са поели на път към Турция с автомобил, отбелязва телевизията.

Други предпочитани от руснаците турски окръзи са Истанбул и Измир, където мнозина имат близки, роднини или познати.

Около 30 руски граждани, които са дошли в Анталия на почивка или по работа, са отменили вчера билетите си за връщане и не са се качили на самолета обратно за Русия, съобщи още НТВ.