Правата на убежище в ЕС остават в сила, заяви днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси, свързани с натиска по границите от руснаци, които искат да напуснат страната след обявената от Кремъл частична мобилизация заради войната в Украйна.

Говорителят добави, че ЕС следи постоянно и внимателно обстановката по външните граници. Съществува правна рамка за търсещите убежище, тези правила са в сила, допълни той по повод европейското законодателство, което предвижда да бъдат разглеждани молбите за международна закрила при определени условия.

Вчера говорител на Европейската коментира, че трябва да се създаде общ подход в Общността по отношение на пристигащите руснаци.

По повод среща между унгарския външен министър Петер Сиярто и руския му колега Сергей Лавров в кулоарите на Общото събрание на ООН тази седмица говорителят поясни, че всяка държава от ЕС носи отговорност за двустранните срещи, в които участва.

Засега в ЕС има разбиране, че в дните на "референдумите", организирани от Русия в Украйна и обявената от руските власти мобилизация, не е уместно да има срещи с Лавров или с други руски представители в рамките на Общото събрание на ООН, уточни той. С последните си стъпки (руският президент Владимир) Путин показа, че не се стреми към мир, а се опитва да притисне държавите, които подкрепят Украйна, обобщи говорителят.

Русия няма да мобилизира ИТ специалисти, банкери и журналисти от държавните медии

Днес руското министерство на отбраната публикува списък на сферите, чиито служители няма да бъдат призовани в рамките на провежданата частична мобилизация, предаде РИА Новости. В съобщението се казва, че с цел осигуряване на работата на отделни високотехнологични отрасли, а също на финансовата система на Русия, е взето решение да не бъдат мобилизирани граждани с висше образование, работещи във фирми, свързани с информационните технологии, телекомуникационните оператори и средствата за масова информация, а също в сферата на националната платежна система, инфраструктурата на финансовите пазари и банковото дело. Съответните ръководители трябва да изготвят списъци със съответните служители, които отговарят на критериите.

По-рано тази седмица министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу заяви, че ще бъдат свикани 300 000 резервисти. Кремъл определи това като "частична мобилизация".

Разделът от официалния указ за обявяване на мобилизацията, съдържащ броя на хората, които ще бъдат призовани, остава засекретен и няма да бъде публикуван, заяви днес пред журналисти Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин.

Той отхвърли вчерашната публикация в независимия вестник "Новая газета", че според правителствен източник Кремъл всъщност иска да мобилизира до един милион души.

                                     А бягството от мобилизация продължава

Още в сряда хиляди руски граждани напуснаха страната след като Путин обяви частична мобилизация, която първоначално ще засегне 300 000 души. Еднопосочните самолетни билети към Белград, Дубай и Истанбул бяха изкупени за минути, а цените им скочиха драстично.

Продължават да се увеличават опашките по границите с Грузия и Финландия от напускащи родината си руснаци, след обявената частична мобилизация от президента Владимир Путин. Километрични опашки от автомобили са се образували по границата на Русия с Грузия, а в превозните средства пътуват предимно мъже, съобщава Би Би Си. Има и хора с велосипеди, които по този начин опитват да заобиколят колоните от автомобили.

Пред Би Би Си хора от опашките коментират, че преминаването на границата отнема над 12 часа.

Остава натоварено движението през границата от Русия към Финландия. По данни на финландските гранични служби, броят на пристигащите руски граждани се е увеличил повече от два пъти през вчерашния ден, в сравнение с този през миналата седмица.