Алексей Навални, най-отявленият руски опозиционен лидер, който почина в петък в затворническа колония, не е единственият виден активист, лишен от свобода в Русия. Агенция Ройтерс изготви списък с част от опозиционерите, като сред хвърлените в затвора са и трима адвокати на Навални. 

Иля Яшин

Дългогодишен съюзник на Навални и бивш лидер на опозиционна партия, през декември 2022 г. Яшин беше осъден на осем години и половина затвор за изявления в канала му в "ЮТюб" (YouTube) за военни престъпления, за които се твърди, че са извършени от руските сили в киевското предградие Буча.

Малко след като изпрати войски в Украйна през февруари 2022 г. Русия криминализира "разпространението на невярна информация" за руските въоръжени сили.

В заключителните си думи преди произнасянето на присъдата 40-годишния Яшин нарече руския президент Владимир Путин "човек, отговорен за това клане" и заяви, че е "по-добре да прекараш 10 години зад решетките като честен човек, отколкото мълчаливо да потъваш в земята от срам заради кръвта, която пролива твоето правителство".

Снимка: Скрийншот/Telegram

Владимир Кара-Мурза

Владимир Кара-Мурза е опозиционен политик и бивш помощник на Борис Немцов - опозиционер, убит през 2015 г. в центъра на Москва. През април 2023 г. Кара-Мурза беше осъден на 25 години затвор за държавна измяна и по други обвинения, които той отрича, сравнявайки делото срещу него със сталинистки показен процес.

Миналия месец 42-годишният Кара-Мурза беше преместен в нова наказателна колония в Сибир, където е държан в строго изолирана килия.

Той страда от неврологично разстройство, след като преживява два опита за отравяне, а съпругата му Евгения изразява опасения за живота му в затвора.

Снимка: БТА/АР

Игор Гиркин

Виден националист, бивш командир на паравоенни формации, Гиркин, известен и като Игор Стрелков, миналия месец беше осъден на четири години затвор за подстрекаване към екстремизъм, след като обиди Путин.

53-годишният Гиркин публично е обсъждал възможността да се кандидатира срещу Путин на президентските избори през март и е твърдял, че може да се справи по-добре от дългогодишния руски лидер. Той отрича обвинението в екстремизъм и адвокатският му екип заяви, че планира да обжалва присъдата.

През юли миналата година Гиркин беше задържан под стража, след като създаде "Клуб на гневните патриоти", който да спаси Русия от опасността от системни сътресения заради военни провали.

Гиркин помага на Русия да анексира Кримския полуостров от Украйна през 2014 г., след което организира и командва проруски милиции, които изтръгват част от Източна Украйна от контрола на Киев.

През 2022 г. нидерландски съд го осъди задочно на доживотен затвор за убийство при свалянето през 2014 г. на малайзийския самолет, извършвал полет MH17 на авиокомпания Малайзия Еърлайнс над Източна Украйна, при което загинаха 298 души пътници и екипаж. Тогава той отрече да е извършил престъпление.

Снимка: Скрийншот/Telegram

Лилия Чанишева, Вадим Останин, Ксения Фадеева

Чанишева, Останин и Фадеева са бивши служители на екипа на Навални или на неговия "Фонд за борба с корупцията" (ФБК).

През юни миналата година Чанишева, която ръководеше акциите на опозиционния политик в уралския град Уфа, получи присъда от седем години и половина за "създаване на екстремистка организация".

Останин е бил ръководител на местния щаб на Навални в сибирския град Барнаул и през юли беше осъден на девет години зад решетките за участието си в "екстремистка общност".

Бившата ръководителка на ФБК в сибирската Томска област и местна депутатка Ксения Фадеева беше осъдена на девет години и половина затвор през декември за ръководство на "екстремистка организация".

Помощниците на Навални нарекоха преследванията им политически мотивирани.

Игор Сергунин, Алексей Липцер, Вадим Кобзев

Тези трима адвокати на Навални бяха задържани през октомври по подозрение в принадлежност към "екстремистка група", което поддръжниците на опозиционера тогава определиха като опит за по-нататъшна изолация на хвърления в затвора политик от външния свят.

Адвокатите са обвинени, че са използвали достъпа си до Навални, за да му дадат възможност да ръководи екстремистката си дейност от затвора, като предават материали на поддръжниците му - твърдения, които Навални тогава отхвърли като нелепи.

Този месец министерството на вътрешните работи на Русия добави още двама адвокати на Навални в списъка с издирваните лица - Олга Михайлова и Александър Федулов. Смята се, че и двамата са извън Русия. 

Превод от английски: Симеон Томов, БТА