Руският опозиционер Алексей Навални, критик номер едно на Кремъл, почина днес в затвор в Арктика, където излежаваше 19-годишна присъда.

"На 16 февруари 2024 г. в поправителна колония №3 затворникът Навални А. А. се почувствал зле след разходка и почти веднага загубил съзнание", съобщи регионалното подразделение на ФСИН в Ямало-Ненецкия автономен окръг в комюнике. То увери, че службите за спешна помощ са се опитали да го спасят.

Галерия с избрани моменти от живота на Навални ВИЖТЕ ТУК >>

"Предприети бяха всички необходими реанимационни мерки, но те не дадоха положителен резултат. Лекарите от спешна медицинска помощ констатираха, че пациентът е мъртъв. Причините за смъртта му се установяват", пише в краткото комюнике.

Навални, на 47 години, излежаваше 19-годишна присъда "за екстремизъм" в отдалечена наказателна колония в Арктика при много тежки условия. Многобройните процеси срещу него бяха широко заклеймени като политически мотивирани и наказание за опозицията му срещу Владимир Путин, отбелязва АФП.

6 май 2012 г. - Лидерите на опозицията Борис Немцов (вляво) и Алексей Навални по време на протестен митинг "Марш на милионите" срещу Владимир Путин в Москва. Над 250 души бяха арестувани, включително лидери на опозицията.

Снимка: Getty Images

Руският президент е бил информиран за смъртта на Навални, каза неговият прессекретар Дмитрий Песков.

На различни съдебни заседания, на които се яви чрез видеоконферентна връзка, този висок рус мъж с пронизващи сини очи изглеждаше отслабнал и състарен, посочва АФП. Той имаше здравословни проблеми, свързани с гладната стачка, която бе обявил в затвора, и отравянето му през 2020 г., от което оцеля по чудо.

6 март 2015 г. - Алексей Навални напуска центърa за задържане в Москва, Русия. Опозиционерът беше освободен, след като прекара 15 дни в ареста за раздаване на листовки в метрото.

Снимка: Getty Images

Преди години се чуваха критики срещу Навални заради неговото заиграване с крайната десница и двусмислената му позиция за анексията на Крим през 2014 г. Руската опозиция и неправителствени организации, както и Западът, обаче се обединиха около опозиционера след отравянето му през август 2020 г. в Сибир по време на кампания за регионални избори, отбелязва АФП.

На прага на смъртта, Навални бе транспортиран за лечение в Германия със съгласието на руските власти. Излекуван и далеч от това да бъде уплашен, критикът на Кремъл направи голямо завръщане през декември 2020 г., като хвана в капан руски агент, който призна по телефона, че отравянето му наистина е дело на тайните служби.

27 февруари 2016 г. - Пусналият брада Алексей Навални прави селфи, докато съпругата му Юлия гледа зад рамото му по време на масово шествие, отбелязващо една година от убийството на Борис Немцов. Няколко хиляди души проведоха шествие в Москва в памет на руския опозиционен лидер.

Снимка: Getty Images

Отхвърляйки всякаква идея за изгнание, Навални се завърна в Русия на 17 януари 2021 г., сигурен, че ще бъде арестуван начаса. Още с пристигането си на летището, той наистина бе арестуван пред телевизионните камери, припомня АФП.

24 декември 2017 г. - Алексей Навални агитира в подкрепа на номинацията си за президент на Русия.

Снимка: Getty Images

Само два дни по-късно критик номер едно на Кремъл нанесе нов изненадващ удар. В ново разследване Навални обвини Путин, че си е построил луксозен дворец на брега на Черно море. Въздействието бе такова, че руският президент бе принуден лично да отрече да притежава въпросния палат.

22 август 2020 г. - Медицински персонал на берлинската болница "Шарите" превозва Алексей Навални в специално респираторно легло на германската армия или Бундесвера след опасения за възможно отравяне.

Снимка: Getty Images

От затвора Навални изразяваше подкрепа за другарите си по съдба, лишени от свобода заради репресиите, като изобличаваше руската съдебна система, която наричаше "фашистка", отбелязва АФП. От чужбина неговите екипи междувременно продължаваха да публикуват разследвания за забогатяването на руския политически елит, някои от чиито представители според тях са пряко облагодетелствани от конфликта в Украйна.

21 февруари 2022 г. - Поредният процес срещу Алексей Навални е излъчван на телевизионния екран в пресцентъра в Покров, Владимирска област, в наказателна колония номер 2.

Снимка: Getty Images

Затворът не пречупи Навални в неговата непоколебимост, отбелязва АФП. По време на изслушванията и в послания, публикувани в социалните мрежи чрез адвокатите му, той продължи да обижда Путин, наричайки го "дядо, скрит в бункер", тъй като руският президент рядко се появява на публични места, отбелязва АФП.

16 ноември 2023 г., Мюнхен - Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен стои пред проекция на портрет на Алексей Навални, докато символично му връчва награда в категорията Смелост на 75-ите награди Бамби на Баварските филмови студиа.

Снимка: Getty Images

По време на процеса си "за екстремизъм" Навални критикуваше руската пълномащабна инвазия в Украйна, наричайки я "най-глупавата и безсмислена война на 21-и век".

В онлайн посланията си той се шегуваше с тормоза, на който го подлагаше управата на затвора. На 1 февруари той призова за демонстрации в цяла Русия по време на президентските избори на 15-17 март, които се очаква да подпечатат оставането на Путин на власт за още един мандат, посочва АФП.

21 януари 2024 г. - Поддръжници на Алексей Навални държат транспаранти и лозунги по време на протест с искане за освобождаването му от затвора. По-рано опозиционерът беше задържан и арестуван в Русия, след като се върна от Германия, където беше хоспитализиран заради съмнения за отравяне.

Снимка: Getty Images

Победата на руския президент изглежда сигурна, защото опонентите му, начело с Навални, бяха хвърлени в затвора или принудени да напуснат страната през последните години, а репресиите се засилиха още повече след нападението срещу Украйна на 24 февруари 2022 г.

Руските власти изглеждаха решени да направят невъзможен живота на своя най-голям критик, който от своя страна каза, че е решен никога да не се пречупи, обобщава АФП.

"Няма да мълча и се надявам, че всеки, който ме чуе, няма да мълчи", каза Навални в съда през септември 2022 г., след като прекара 12 дни в изолатора за това, че осъди руското нападение срещу Украйна.

Снимка: АП/БТА