Руската армия настъпва по Купянското, Лиманското, Бахмутското, Авдеевското и Шахтьорското направление, съобщи във вечерната си сводка украинският Генерален щаб.

Руснаците са нанесли 17 въздушни удара, а също така са извърши 28 атаки с РСЗО по Покровск, Донецка област, и населени места в Херсонска област.

Не са открити признаци за формиране на руски настъпателни групи край Волин, Полеск, Северск и Слобожанск.

Руските военни учения продължават на полигоните в Беларус. Украинските военновъздушни сили са нанесли 11 удара по райони, в които са съсредоточени руски личен състав и бойна техника, както и пет удара по системи за противовъздушна отбрана.

Унищожен е руски хеликоптер Ка-52.

Украйна има "наистина голям шанс" да поеме инициативата на бойното поле, заяви днес министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Мисля, че те ще имат наистина голям шанс да направят доста значителна разлика на бойното поле и да поемат инициативата. И да могат да се възползват от нея и за напред" заяви той пред репортери в Брюксел след срещата с министрите на отбраната на страните членки на НАТО.

Остин също така заяви, че всяка система, която НАТО ще предостави, ще включва и обучаването на войниците да боравят с нея. "Фокусирани сме върху това да сме сигурни, че предоставяме способности, а не само платформата", заяви той.

Нидерландия заяви днес, че не е променила позицията си за възможно доставяне на танкове "Леопард 2" на Украйна, след като в медиите се появи информация, че тя е оттеглила подкрепата си, предаде Ройтерс.

Нидерландия не притежава никой от танковете, но е взела под наем 18 от Германия. Нидерландският министър-председател Марк Рюте каза миналия месец, че страната му иска да ги достави на Украйна.

Германският в. "Велт" съобщи днес, че правителствата на Нидерландия и Дания са се отказали от решение да изпратят танкове "Леопард 2" на Украйна.

Нидерландското министерство на отбраната заяви, че случаят не е такъв. Министерска говорителка каза, че "Нидерландия не притежава танкове". "С Германия беше решено, че танкове от друг батальон биха били по-подходящи за доставяне на Украйна. Ако Германия беше решила да изпрати танкове от нашия двунационален батальон, нямаше да се противопоставим. Нито ще се противопоставим, ако решат да ги пратят в по-късен момент", заяви тя.

В отговор на информацията на "Велт" върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел призова страните да изпратят танкове на Украйна.

"Страните трябва да доставят колкото се може повече танкове и колкото се може по-бързо. Би било много разочароващо, ако след като толкова дълго Германия беше сочена с пръст, че не прави нищо, сега тези страни не последват примера", каза той.

"Знам, че в армиите на ЕС има стотици танкове, някои от тях трябва да бъдат ремонтирани, но тогава трябва да го направите и то бързо, защото напролет ще бъде твърде късно", заяви Борел.

Междувременно шест руски балона бяха забелязани над Киев и повечето бяха свалени, заяви днес военната администрация на украинската столица, предаде Ройтерс.

Тя каза, че балоните може да са носели ъглови отражатели и разузнавателно оборудване, но не уточни кога са прелетели над Киев.

"Според информацията, която в момента се изяснява, това са били балони, които се движат във въздуха, тласкани от вятъра", написа военната администрация в Телеграм. "Целта на пускането на балоните може да е била да бъдат открити и изтощени нашите системи за противовъздушна отбрана", заяви тя.

Малко преди това говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат каза, че Русия би могла да използва балони, за да запази своите запаси от разузнавателни дронове.

По-късно той потвърди, че в Киев днес са прозвучали сирени за въздушна тревога заради прелитането на балони.