Руски учени разработват ваксина срещу новия коронавирус, която ще може да бъде вкарвана в организма под формата на кисело мляко, предава ТАСС. Агенцията цитира съобщение на вицепрезидента на Руската академия на науките Владимир Чехонин.

Работата по създаването на препарата се осъществява от Института по експериментална медицина в Санкт Петербург. Той се отнася към вида мукозални ваксини, които се вкарват в организма през устата под формата на аерозол или на капки. По правило антигените на подобни препарати са затворени в микрокапсули, което ги защитава от храносмилателни ферменти.

"Мишената за клонирането се явява ген, кодиращ S-белтъка на коронавирсуа. По този начин генът се вкарва в областта на повърхностните власинки на бактериите на пробиотика и се формира бактерия с имуногенен белтък от вируса на повърхността. Подобна ваксина може да се прилага под формата на продукт, като киселото мляко. Понастоящем се провеждат доклинични изпитания на тази ваксина", заяви Чехонин.

Разработват и други ваксини

В Русия учени от различни институти разработват ваксина срещу коронавируса.  Вчера стана ясно, че учени от научния център по вирусология и биотехнология "Вектор" разработват ваксина, която ще може да се капе в носа и няма да бъде инжектирана. Интраназалният вариант е една то възможните форми на ваксината против "Ковид-19", обясниха от научния център. Специалистите посочват, че става дума зя няколко препарата, които са разработени на основата на т.нар. вирусни вектори, като сред тях има и един синтетически. Изпитваните ваксини се отличават не само по своето функционално начало, но по самия способ и схемата на имунизация. Вече е даден старт на мащабно доклинично изследване на ефективността и безопасността на препаратите. От "Вектор" заявиха, че опитните животни добре са пренесли имунизацията, като нежелателни реакции и повишена температура не са били наблюдавани. Следващият етап предвижда изпитания върху доброволци, като финалът на тестирането се планира за септември.

Преди седмица стана ясно пък, че сътрудниците на руския Национален център по епидемиология и микробиология "Гамлея" са изпитали върху себе си създадената от тях векторна ваксина срещу коронавирус. Учените твърдят, че след въвеждането й са придобили имунитет срещу "Ковид-19" и не са почувствали никакви негативни странични ефекти. Това обяви самият директор на института академик Александър Гинцбург. Той посочи, че по този начин учените са се защитили от вируса и ще могат спокойно да работят в условията на пандемия.

50 руски военни доброволци за тестване на ваксини за Covid-19

А от руското министерство на отбраната съобщиха днес, че са избрали 50 доброволци за тестване на коронавирусни ваксини.

"50 военнослужещи бяха избрани за тестване на безопасността и ефективността на ваксината, включително пет жени, които доброволно изразиха желанието си да участват в тестването на съвременното лекарство. Всички кандидати преминаха предварителен преглед и тестове, като в продължение на месец те не бяха диагностицирани с никакви заболявания", казаха пред репортери от министерството.

От ведомството казаха, че военните са подбрани от различни звена в цяла Русия. Първата група трябва да пристигне в специална институция в 48-ия Централен изследователски институт на Министерството на отбраната на Русия на 3 юни, "за да премине предварителен задълбочен медицински преглед и да се подготви за експеримента", добави министерството.

По-рано министърът на отбраната Сергей Шойгу докладва на президента Владимир Путин, че Централният изследователски институт на войските за радиационна, химическа и биологична защита, заедно с Националния изследователски център за епидемиология и микробиология "Н. Ф. Гамалея", разработват коронавирусна ваксина. Според него предклиничните проучвания е трябвало да приключат до 1 юни, а клиничните изследвания - до края на юли.