Руски военен съд осъди 66-годишна жена на десет години затвор в наказателна колония, след като беше призната за виновна, че е подпалила център за набиране на войници за армията, се казва в изявление на съда от днес, цитирано от Ройтерс и БТА.

Разследващите са установили, че Жумагул Курбанова е използвала бензин и машинно масло, за да подпали вратата на военното окръжие в Санкт Петербург през август 2023 г.

Според съда пенсионерката е получила инструкции да извърши престъплението от неизвестни лица в приложението "Уотсъп", които са ѝ предложили в замяна 50 000 рубли (около 550 долара). Курбанова е избягала от мястото на престъплението, но по-късно е била арестувана.

Щетите по сградата се оценяват на 92 000 рубли (1000 долара).

Прокурорите обвиниха Курбанова, чиято възраст различните медии съобщават, че е 66 или 67 г., в извършване на терористично престъпление.

Жената е признала вината си и се е разкаяла в съдебната зала.

Русия е регистрирала 220 нападения срещу военни окръжия и други държавни учреждения, както и 184 случая на саботажи на железопътни съоръжения през последните две години след началото на така наречената специална военна операция в Украйна, съобщи ТАСС миналия месец.