Руският президент Владимир Путин предупреди Запада преди предстоящите президентски избори през март 2024 г., че всяка намеса в Русия ще бъде смятана за акт на агресия, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Изказването на Путин пред Световния руски народен съвет, начело на който е главата на Руската православна църква патриарх Кирил, бе излъчено на огромен екран между две копия на древна православна икона. Руската православна църква пламенно подкрепя войната на Русия в Украйна и Путин смята нейния консервативен мироглед за част от руската национална идентичност, отбелязва Ройтерс.

Руският държавен глава заяви, че Западът е обхванат от расистка русофобия, която представя руснаците като народ от назадничави "роби" и предупреди, че САЩ искат да разчленят Русия и да плячкосат огромните ѝ ресурси. Путин предупреди, че руснаците трябва да помнят уроците от Болшевишката революция от 1917 г., от гражданската война и от разпадането на Съветския съюз през 1991 г., които по думите му са донесли разделение за руския народ.

"Искам да подчертая: Ние смятаме всяка намеса отвън, провокации, целящи причиняване на междуетнически или междурелигиозни конфликти, за акт на агресия срещу нашата страна", заяви Путин. "Отново искам да изтъкна, че всякакъв опит за всяване на междуетнически и междурелигиозни разногласия, за разделяне на нашето общество, представлява предателство, представлява престъпление срещу цяла Русия. Ние няма да позволим на никого да раздели Русия", добави той.

Пълномащабната руска инвазия в Украйна, започнала през февруари 2022 г., предизвика най-сериозната конфронтация между Москва и Запада от Кубинската ракетна криза през 1962 г. и това накара Путин да се обърне към Китай, отбелязва Ройтерс.

В днешното си изцявление Путин благодари също на руските бизнесмени за това, че са успели да заобиколят западните санкции. "Благодарение на обединяването на усилията на държавата и на предприятията ние успяхме да осуетим безпрецедентната икономическа агресия на Запада: Санкционният му блицкриг се провали", заяви руският президент.

Владимир Путин все още не е казал дали ще се кандидатира, но общото очакване е, че ще го направи и че ще спечели, което ще му донесе още шест години, начело на страната, отбеляза Ройтерс.

Патриарх Кирил каза, че ще се помоли Путин да продължи да работи "в полза" на Русия и нейния народ.

Горната камара на руския парламент (Съветът на Федерацията) ще обяви официално на 13 декември датата на президентските избори през март. Това каза по-рано днес лидерът на Комунистическата партия на Руската федерация Генадий Зюганов, цитиран от Ройтерс.

Лидерът на руските комунисти Генадий Зюганов говори на партийно събрание, Москва, 27 май 2023 г.

Снимка: АП/Yuri Alexandrov, Russian Communist Party Press Service via AP/БТА

Според руското законодателство горната парламентарна камара е тази, която насрочва датата на изборите и по закон това трябва да стане най-малко 100 дни преди вота. Мнозина предполагат, че датата на изборите ще бъде 17 март, отбелязва Ройтерс.

Определянето на деня на вота е важен и за да може да се открие официално предизборната надпревара. Очаква се тя да започне идния месец.

"По мои сведения Съветът на Федерацията ще обяви официално началото на кампанията за президентските избори на 13 декември", заяви Зюганов.

По думите му управляващата партия "Единна Русия" ще има конференция на 17 декември, а комунистите - на 23 декември.