Москва първа съобщи новината: руският президент Владимир Путин е провел телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел за сътрудничество в борбата срещу пандемията от коронавирус. При това били засегнати най-вече "възможните перспективи за съвместно производство на ваксини", съобщиха от Кремъл. Малко по-късно за това информираха и германските медии. Говорител на германското правителство заяви вчера (6 януари), че канцлерът е изразила откритост по въпроса за използването на европейски мощности за производството на руската ваксина.

Проблеми с втората доза в Русия

Този въпрос е бил обсъден още през декември от здравните министри на Германия и Русия Йенс Шпан и Михаил Мурашко. Двамата министри се били споразумели за това експерти от двете страни да започнат преговори по въпроса, с цел "да се намерят мощности за съвместното производство на руската ваксина". Кремъл твърди, че Меркел и Путин са се споразумели министерствата на здравеопазването на двете страни, както и други отговорни институции да продължат преговорите по въпроса.

Русия беше първата страна в света, която още през август миналата година допусна за употреба ваксина срещу коронавируса, и то без да изчака завършека на последната клинична фаза от изпитанията. Ваксинациите със "Спутник V" започнаха в началото на декември. В Русия обаче няма достатъчно мощности за бързото производство на големи количества от ваксината. За целите на имунизацията със "Спутник V" са нужни по две дози на човек, които се различават по състав, а руски медии съобщават, че страната изпитва трудности да произведе достатъчно ваксини за втората доза.

В рамките на един месец в Русия бяха ваксинирани около 800 000 души. Москва има намерение да изнася своята ваксина и в други страни по света, но за целта спешно се нуждае от сътрудничество в производството. Предвидено е например "Спутник V" в бъдеще да се произвежда и в Индия.

Комбинация от "Спутник V" и ваксината на "Астра Зенека"?

Междувременно Руският държавен фонд за преки инвестиции (РФПИ), който отговаря за пласмента на "Спутник V" в чужбина, вече потърси сътрудничество и с британския производител "Астра Зенека": постигнато е било съгласие да се изпробва комбинация от двете ваксини. В рамките на изследването ще се проучи дали имунитетът се повишава, ако в първата имунизация се използва едната ваксина, а във втората - другата.

В Германия и в целия ЕС в момента има недостиг на ваксини, но от руска страна едва ли може да се очаква помощ в това отношение, тъй като руската ваксина не е получила одобрение от Европейската агенция за контрол над лекарствата (ЕМА). Засега руснаците изобщо не са и подавали молба за това.

Материалът е публикуван в DW