Унгария ще купува ваксини срещу Ковид-19 или чрез механизма за доставки на ЕС, или пряко от Китай, защото Русия не разполага с достатъчен капацитет за производство на ваксини, предаде Ройтерс, като цитира шефа на кабинета на премиера Виктор Орбан.

ТАСС, РБК, Комерсант и други руски агенции също съобщиха за решението на Будапеща, като се позоваха на Ройтерс.

Но в отговор Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ) опроверга информацията в медиите, че Унгария се е отказала от ваксината "Спутник V". 

Какво съобщи Ройтерс

"Русия има недостатъчен производствен капацитет", каза Гергей Гуяш в интервю за телевизия АТВ, което е качено и на сайта й. Той добави, че Унгария е доволна от участието си в изпитанията на руската ваксина, но за големи доставки на ваксини тя ще трябва "да бъде част от процедурата в ЕС или да внася от Китай".

Изявлението на Гуяш е първата ясна индикация, че руски ваксини няма да се използват за масови ваксинации в Унгария, отбеляза Ройтерс.

Какво отговори РФПИ

Руският фонд за директни инвестиции отрече информацията в медиите за отказа на Унгария от ваксината "Спутник V", като добави, че необходимият обем ще бъде доставен на страната през януари-март. Това каза представител на фонда пред ТАСС.

"Унгария вече е получила първата партида от ваксината на 28 декември и ние сме готови да предоставим изцяло цялата ваксина, от която Унгария се нуждае през януари-март 2021 г. РФПИ работи с регулаторните органи, за да получи нужните одобрения в Унгария", каза източникът.

Руският фонд отбеляза още, че "статията на Ройтерс, че Унгария е решила да не поръчва ваксината "Спутник V" е пример за фалшиви новини в авторитетни медии."

Какво казва ЕС

Когато се разбра, че Унгария се е насочила към руската ваксина - още през ноември, говорител на Европейската комисия каза, цитиран от Ройтерс: "Възниква въпросът дали държава-членка би искала да използва за своите граждани ваксина, която не е била прегледана и одобрена от Европейската агенция по лекарствата (EMA). "Според правилата на ЕС "Спутник V" трябва да бъде разрешен от Агенцията, преди да може да бъде пуснат на пазара във всяка държава от 27-членния блок, казаха от EMA.

"Тук се срещат процесът на разрешаване и доверието към ваксината. Ако нашите граждани започнат да поставят под въпрос безопасността на дадена ваксина, ако тя не е преминала през строга научна оценка, за да се докаже нейната безопасност и ефикасност, ще бъде много по-трудно да се ваксинира достатъчна част от населението", добави говорителят на ЕК.

Малко предистория

Унгария взе участие в тестовете и получи малки пратки от руската ваксина "Спутник-V", което хвърли в смут европейците, че тя ще заобиколи "европейския механизъм за одобрение на новите ваксини, отбелязва агенцията.

Премиерът Орбан каза неотдавна, че Унгария не изключва никакъв канал, по който може да си осигури ваксини, и изпрати експертни екипи в Русия, за да наблюдават процеса на производството. Будапеща се съгласи също така да участва в тестването на руската ваксина.

Правителството на Орбан е поело също ангажимента да разчита на одобрението на Европейската агенция по лекарствените средства за ваксините, които използва, и неведнъж посочи, че ще използва собствени експерти за тестване и одобрение, което е временна опция за страни членки на ЕС при извънредни ситуации.