Русия се запазва правото на ответни мерки по отношение на въведените нови санкции на Европейския съюз срещу ръководството и сътрудници на Главното разузнавателно управление заради делото "Скрипал". Това се посочва в официално изявление, публикувано на интернет страницата на руското министерство на външните работи, предаде БНР.

"Върху нашите сънародници беше изпробван наскоро изобретеният от Европейския съюз механизъм, който уж цели противодействие на използването и разпространението на химическо оръжие", пише още в изявлението. В него се твърди, че предявените на Русия и нейните граждани обвинения по делото "Скрипал" не издържат критика. Министерството подчертава, че разгърнатата от британските власти информационна кампания преследва преди всичко вътрешнополитически цели. "Показателно е, че новият й изблик съвпадна с поредната кризисна вълна на преговорите за "Брекзит"", се посочва в документа.

В понеделник, Съветът по външни въпроси на Европейския съюз прие първите санкции в рамките на новия режим по химическите оръжия. Под ограничителните мерки попаднаха 9 физически лица, сред които наскоро назначеният началник на военното разузнаване вицеадмирал Игор Костюков (на снимката вляво от Владимир Путин) и обвинените от Лондон за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Руслан Боширов и Александър Петров. Изданията Bellingcat и Insider твърдят, че истинските им имена са съответно Анатолий Чипига и Александър Мишкин и че двамата са агенти на руското военно разузнаване.