Руският комуникационен регулатор Роскомнадзор започва проверка на интернет ресурсите на Британската радиотелевизионна компания Би Би Си и на телевизия "Би Би Си уърлд нюз", излъчваща за територията на федерацията, за да установи дали спазват законодателството на Русия, предаде ТАСС.

Агенцията се позовава на сайта на Роскомнадзор. Проверката е свързана с решението на британския медиен регулатор Офком, според което руската телевизия "Ар Ти" (RT - Russia Today) е нарушила правилата за излъчване.

Вчера Офком заяви, че "Ар Ти" е нарушила правилата за безпристрастност в свои излъчени през март и април предавания, включително отразявайки отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Телевизия "Ар Ти" изрази "крайно разочарование" от заключенията на Офком. В момента нейни представители ги проучват и в най-скоро време ще вземат решение за бъдещите си действия, посочва руската агенция.

Според Офком телевизия "Ар Ти" може да бъде глобена в размер на 250 хил. британски лири или 5 на сто от доходите, осигурявани чрез британския й телевизионен лиценз.

Би Би Си заяви днес, че работи напълно съгласно руските закони и правила, за да представя независими новини. "Както на всички други места по света, Би Би Си работи в Русия в пълно съответствие със законите и правилата в страната, за да представя независими новини и информация на своята публика", каза говорител на медията, цитирана от Ройтерс и БТА.

Проверките на Би Би Си от страна на руския комуникационен регулатор Роскомнадзор може да бъдат смятани за ответна реакция срещу действията на британския медиен регулатор Офком спрямо руската телевизия "Ар Ти", заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Различни руски ведомства имат много въпроси към Би Би Си, "що се отнася до тенденциозно отразяване на едни или други събития, отразяване не в медиен режим, а в един такъв програмиран и ангажиран режим" - по-специално събития в Сирия и събития, свързани с Руската федерация, отбеляза Песков.

Говорителят на Кремъл обаче уточни, че телерадиокомпанията може да бъде "упреквана (...), само от ведомството, разполагащо със съответните пълномощия".

Действията на британските власти спрямо руски медии, включително "опитите за дискредитиране" на руски журналисти, не оставят на Москва друг избор, освен да даде огледален отговор. Така коментира днес във Фейсбук проверките на Би Би Си от страна на Роскомнадзор говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

"Руската страна отправяше предупреждения. И то нееднократно", напомни тя. Същевременно Захарова заяви, че "искрено съжалява кореспондентите на Би Би Си, мнозина от които са истински професионалисти и добросъвестно изпълняват своите задължения".